14.01.2010. / 13:18

Autor: Milan Pavlinović

Muzički salon SC-a u vrhu svjetske glazbe

To je jedini hrvatski koncertni program koji ima osmišljen i izgrađen koncept i kontinuitet dovođenja bendova i glazbenika različitih žanrova poput jazza, rocka, post-rocka, indie glazbe, elektronike, koje povezuje suvremeni načini interpretacije, miješanje žanrova i nezavisna pozicija u glazbenoj industriji. Mate Škugor kao voditelj Salona i njegovi suradnici dovode glazbenike koji imaju turneje u velikim svjetskim gradovima i tako od Zagreba stvaraju najzanimljivije glazbeno mjesto u regiji

Doug ScharinDoug ScharinNakon nešto više od godinu dana od nastupa u prepunoj velikoj dvorani Teatra &TD, američki indie rock bend Animal Collective novim albumom „Merriweather Post Pavilion" bili su na vrhu svjetskih izbora za najbolja diskografska izdanja u 2009., postigavši ono što se činilo nezamislivim, a to je da je isti izvođač istovremeno najbolji i kod najvećih britanskih (Uncut, Mojo), i kod najvećih američkih glazbenih magazina (Spin, Billboard), kao i kod većine relevantnih internetskih magazina (Pitchfork, Tiny Mix Tapes, Popmatters).
To je još jedna potvrda da je program Muzičkog salona Studentskog centra relevantan i aktualan te da promoviranjem nove i često drugačije glazbe nerijetko svojoj publici predstavlja izvođače na početku velikog globalnog uspjeha. Muzički salon je jedini hrvatski koncertni program koji ima osmišljen i izgrađen koncept i kontinuitet dovođenja bendova i glazbenika različitih žanrova poput jazza, rocka, post-rocka, indie glazbe, elektronike, koje povezuje suvremeni načini interpretacije, miješanje žanrova i nezavisna pozicija u glazbenoj industriji. Mate Škugor kao voditelj Salona i njegovi suradnici dovode glazbenike koji imaju i turneje u velikim svjetskim gradovima i tako od Zagreba stvaraju najzanimljivije glazbeno mjesto u regiji.
U proteklih godinu dana nakon koncerta Animal Collectivea, u Teatru &TD, Kinu SC i klubu Pauk nastupala su brojna svjetska značajna glazbena imena poput Billa Frisella, Butthole Surfers, Sunset Rubdown, Mouse on Mars, Health, Dälek, The Necks, Cocorosie, Davea Douglasa, Lightning Bolt, Kid Koale, Sunn 0))), Alexandera Balanescua, Lydie Lunch, Vijaya Iyera, Jamaaladeena Tacume, Mudhoney, Elliota Sharpa, Zu, Matthewa Shippa, Isis, Six Organs of Admittance, Vetiver i mnogih drugih.
Muzički salon Studentskog centra u prvoj polovici 2010. donosi raznolik i još bogatiji program s nizom eminentnih imena. Američko-japanska grupa HiM nastupit će 15. siječnja, a riječ je o post rock bendu predvođenom bubnjarem Dougom Scharinom koji je prije osam godina dvaput u tjedan dana rasprodao KSET, a kojem će podršku pružiti japanska pop pijanistica i pjevačica Ikuko Harada te naš instrumentalni rock sastav Man Zero.
Vikend kojim se otvara nova godina Muzičkog salona upotpunit će kalifornijski duet Good for Cows (17. siječnja), koji efektno spaja strast prema jazzu i improviziranoj glazbi s ljubavi prema američkom punk-rocku uz koji su odrastali, dok će siječanj zatvoriti seattleski indie-rock bend Grand Archives (30. siječnja), koji su u svibnju odsvirali nezaboravan koncert na otvorenom u atriju Teatra &TD, a kojima će se na sceni pridružiti i nekadašnja kolegica iz grupe Carissa's Weird Jenn Ghetto sa svojim samozatajnim ali prekrasnim kantautorskim projektom S.
TindersticksTindersticksVeljaču će obilježiti promocija novog albuma sisačkih The Bambi Molesters (26. veljače), zasigurno jednog od naših najjačih izvoznih glazbenih proizvoda čije albume hvali i utjecajni Pitchfork, smatrajući ih jednim od ključnih suvremenih surf rock bendova na svijetu.
Tri dana prije treći put će u Zagrebu nastupit će japanski Mono (23. veljače), najveći azijski post rock bend, koji je uz pratnju simfonijskog orkestra prije mjesec dana koncertom u Tokiju obilježio desetu godišnjicu postojanja, a koji će predstaviti sjajni lanjski album "Hymn To The Immortal Wind".
S instrumentalnim rockom će se nastaviti i u ožujku kad će premijerni hrvatski nastup imati novi američki post rock, odnosno post metalci Russian Circles (21. ožujka).
No tjedan dana u Zagreb drugi put dolazi izvanserijski američki kantautor Phil Elvrum, koji je dugo djelovao pod imenom The Microphones, a koji dolazi sa svojim aktualnim projektom Mount Eerie (27. ožujka). Pod tim je imenom lani objavio jedan od albuma godine jer „Wind's Poem" je mračnom, prekrasnom atmosferom na tragu „Twin Peaks" i Ennia Morriconea, a sa suptilnim uplivima shoegazea i black metala, predstavljao kategoriju za sebe. Kao potpora nastupaju njegovi kanadski prijatelji No Kids.
Travanj će po običaju biti glazbom najbogatiji mjesec u Studentskom centru jer će uz stalni program početi i 11. festival Žedno uho. No prije festivala dolazi indie punk trio The Pharmacy (12. travnja), japanski noise rockeri Zeni Geva (15. travnja), te sve popularniji izdanak poznatog underground hip-hop kolektiva Anticon koji djeluje pod imenom Why? (21. travnja).
Središnji događaj polusezone zasigurno je 11. Žedno uho festival (26.-30. travnja) koji će u Teatru &TD ugostiti brojna velika glazbena imena u uobičajeno širokom rasponu od indie rocka i americane, preko jazza i improvizacije, sve do avangradne elektronske glazbe, među kojima su Deerhoof, High Places, Charles Gayle & Han Bennink, Carla Bozulich & Francesco Guerri, Grant Hart (ex Hüsker Dü), Chuck Prophet and the Mission Express, Matmos, The Wedding Present, Lightning Dust i mnogi drugi.
Nakon tjedan dana od Žednog uha nastavlja se iznimna koncertna godina u velikom stilu jer 8. svibnja se očekuje povratak britanskih velikana soulom obojenog indie rocka, grupe Tindersticks. Šest godina nakon rasprodanog koncerta u Močvari jedan od najznačajnijih britanskih bendova devedesetih predstavit će novi album "Falling Down a Mountain" u Kinu SC-a.

Vezane vijesti

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Američka pop zvijezda Lady Gaga povrijedila je glavu kad ju je slučajno udarila metalna šipka na zadnjem koncertu na Novom Zelandu u nedjelju navečer… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika