17.01.2010. / 21:29

Autor: Ana Smrečki

Ništa od koalicije HDZ-a i SDP-a; Suradnja zbog krize i EU-a preko Josipovića

Suradnja sa SDP-om je stoga moguća u kontekstu pregovora s EU, ali i rješavanju gospodarske krize u Hrvatskoj, što su SDP-ovi gospodarski stratezi najavili već putem medija. No, Vlada Jadranke Kosor do daljnjega ostaje bez potpore u borbi protiv korupcije

Premijerka Kosor i šef SDP-a Zoran MilanovićPremijerka Kosor i šef SDP-a Zoran MilanovićVlada nacionalog jedinstva ili velika koalicija HDZ-a i SDP-a koju je povratkom u politiku premijerki Jadranki Kosor predložio nekadašnji dugogodišnji šef HSLS-a Držane Budiša, u sadašnjim političkim okolnostima nije realna. Ipak, pobjeda SDP-ovog kandidata Ive Josipovića na predsjedničkim izborima nagovještava novu i bolju suradnju vladajućih i oporbe. Iako se novoizabrani hrvatski predsjednik sa stranačkim kolegama oprostio na najmanje pet godina, Josipović je na suptilan način već nagovijestio da bi mogao zastupati stavove svoje matične stranke.

Crvena-plava koalicija ipak nije realna

Prema pisanju Večernjeg lista, HDZ-ovci upravo od Josipovića, dojučerašnjeg SDP-ovca očekuju podršku prilikom predlaganja i usvajanja zakona na Vladi. Prije sjednica, Kosor bi sve važnije zakone i odluke prvo mogla prezentirati predsjedniku Josipoviću. Premijerka bi time bi dobila potporu oporbe, a Josipović ne bi izgubio kredibilitet javnosti, budući da je pred Hrvatskom rješavanje ključnih pitanja, od završetka pregovora s EU, izlaska zemlje iz krize do borbe protiv korupcije.

Josipović da Milanović ne

Iako i vladajući i oproba, ali i analitičari procjenjuju da bi suradnja na relaciji Josipović-Kosor mogla biti više nego dobra, za dijalog sa šefom oporbe Zoranom Milanovićem ipak je još malo prerano. Suradnici predsjednice Vlade smatraju da bi se ona i Milanović mogli sastati tek krajem veljače, nakon što joj postane jasnija slika hrvatskih pregovora s EU. Kosor se tada vraća iz Berlina, što je izvrstan trenutak da sazove predsjednike oporbenih parlamentarnih stranaka i izvijesti ih o stanju pregovora s EU.

Vladajući bez potpore u borbi protiv korupcije

Suradnja sa SDP-om je stoga moguća u kontekstu pregovora s EU, ali i rješavanju gospodarske krize u Hrvatskoj, što su SDP-ovi gospodarski stratezi najavili već putem medija. No, Vlada Jadranke Kosor do daljnjega ostaje bez potpore u borbi protiv korupcije. SDP-ovci, naime poručuju da je ista garnitura vlasti godinama poricala korupciju te da stoga državu ne mogu voditi ljudi koji su nakon Ive Sanadera ostali na svojim ili minimalno izmijenjenim pozicijama.

No, bez obzira na zategnute odnose na relaciji vladajući - oporba, rušenje aktualne Vlade eventualnim povratkom Ive Sanadera u Sabor nije realno. SDP-ovi zastupnici neće na silu rušiti Jadranku Kosor, prije nego što njezina Vlada ne izgubi većinu u Saboru. Do tada, mogu računati i na potporu HNS-a. Dobru suradnju dao je naslutiti HNS-ov gospodarski strateg Dragan Kovačević, a ne treba zanemariti no dobru suradnju Kosor s predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesnom Pusić.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika