17.01.2010. / 22:44

Autor: Ana Smrečki

Šimonović: Tužba za genocid protiv Srbije ne može se povući bez Mladića i Hadžića

Šimonović vjeruje da će oni na kraju ipak biti uhićeni i izručeni Haagu. Razloge ne pronalazi samo u tužbi za genocid, nego i u Europskoj Uniji, koja to od Srbije zahtjeva, a ako želi postati dio Europe i izaći iz Balkana, bez ključnih zločinaca iz Domovinskog rata neće se moći maknuti s mjesta

Ministar pravosuđa Ivan ŠimonovićMinistar pravosuđa Ivan ŠimonovićPovlačenje tužbe za genocid protiv Srbije tema je koja je postala vrlo popularna za vrijeme predsjedničke kampanje. Resorni ministar Ivan Šimonović kao da je skupljao dojmove te je konačno progovorio za Večernji list. On je naime s novoizabranim predsjednikom Josipovićem pisao tužbu protiv Srbije.

Kaže da se unutar Vlade nikada nije govorio o eventualnom povlačenju tužbe za genocid. Ipak, smatra da se ta odluka ne bi mogla donijeti bez popune spremnosti Srbije da osudi agresiju na Hrvatsku i Miloševićeve zločine. Hrvatska na povlačenje tužbe ne bi mogla pristati bez odgovarajuće kazne za počinitelje svih ratnih zločinaca, potpune istine o nestalima i vraćanja oduzetog kulturnog blaga.

'Rat se vodio u Hrvatskoj, a ne u Srbiji'

Jedan od uvjeta bi svakako bio i izručenje, odnosno suđenje preostalim ratnim zločincima, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću. Šimonović vjeruje da će oni na kraju ipak biti uhićeni i izručeni Haagu. Razloge ne pronalazi samo u tužbi za genocid, nego i u Europskoj Uniji, koja to od Srbije zahtjeva, a ako želi postati dio Europe i izaći iz Balkana, bez ključnih zločinaca iz Domovinskog rata neće se moći maknuti s mjesta.

U međuvremenu, Srbija je podnijela protutužbu na hrvatsku tužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Ministar Šimonović smatra da se Srbija u pokušaju izjednačavanja država u sporu požurila s protuužbom. Pritom podsjeća da se rat vodio u Hrvatskoj.

Tužba za genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu nema osnove

Kaže da naš pravni tim pomno proučava sadržaj tih dokumenata, no u javnost ne može s detaljima. No, Šimonović bez zadrške govori o dodatku srpskoj protutužbi, odnosno tužbi za genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu. Kaže da takva tužba ne postoji, odnosno da ne bi imala elementarne pravne logike, budući da je konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida donesena poslije Drugoga svjetskog rata.

Šimonović je otkrio i da se marljivo radi na rješavanju slučajeva Pukanić, Hodak i Miljuš. «Nužno je da se u svakom od spomenutih slučajeva ustanove i kazne neposredni počinitelji, a ako postoje, i organizatori i naredbodavci», poručio je ministar za Večernji list.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 17.01.10. 23:47

ma kakvom drugom svjetkom ratu pa mi hrvati iz hrvatske smo na svojim leđima ponjeli NOB preko 60% ukupnih postrojbi NOB-a su bili hrvati iz hrvatske sa tom tužbom si mogu guzicu obrisati


registracija
30/12/08

csiki, 18.01.10. 06:59

Bankar, Jasenovac i ostali logori nisu ni postojali, ni jedan srbin nije ubijen, ustase nisu ni postojali, crkva nije vrsila pretvorbu pravoslavaca u katolicku, to je sve propaganda, ne to je sramota ljepe nase.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika