Objavljeno u Nacionalu br. 740, 2010-01-19

Autor: Berislav Jelinić

TURISTIČKA ZEMLJIŠTA

Zakon se odgađa zbog recesije

Damir BajsDamir BajsDonošenje Zakona o turističkom zemljištu i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, po svemu sudeći, završit će u trećem saborskom čitanju, odnosno bit će odgođeno zbog teške financijske krize. O tom zakonu treba ovog tjedna raspravljati u Saboru, ali njegova konačna verzija sigurno neće biti donesena, doznao je Nacional iz više upućenih izvora. Donošenjem tog zakona napokon bi trebalo biti riješeno komplicirano pitanje uređenja vlasničkopravnih odnosa na građevinskom zemljištu koje u postupku pretvorbe i privatizacije nije procijenjeno u vrijednosti društvenog kapitala brojnih ponajprije hotelijerskih tvrtki.

Procjenjuje se da su od nastanka hrvatske države razne hotelijerske tvrtke praktično zagospodarile s čak 100 milijuna četvornih metara tog zemljišta, a da ga nisu platile. To pitanje treba riješiti ovim zakonom, ali još nije poznato kako. U igri je nekoliko predloženih modela, među kojima i prijedlog da se odredi pravična naknada koju bi hotelske kuće trebale platiti bilo državi, bilo lokalnim vlastima, kako bi se uknjižile kao vlasnici nad zemljištima na kojima se nalaze njihovi hoteli. Međutim, u pozadini se vode teške bitke oko toga koliko bi, ako bi rješenje bilo takvo, trebalo platiti. Procijeni li se da taj iznos bude blizak tržišnoj vrijednosti zemljišta, u recesijskoj godini mogao bi na koljena biti bačen veći dio turističkog sektora.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika