20.01.2010. / 23:09

Autor: Ana Smrečki

Šimonović donio novi Pravilnik o ležernijem robijanju za 'elitne' zatvorenike

Novi Pravilnik će uglavnom vrijediti u zagrebačkom Remetincu, budući da je u njemu najviše uhićenih u USKOK-ovim akcijama. Oni, naime čine gotovo pet posto zatvorske populacije, od njih ukupno 960. Odvjetnici smatraju da je ovaj ležerniji kućni red logičan potez, jer se radi o istražnom zatvoru koji može potrajati i do nekoliko godina bez da postane kazna

Ministar Ivan ŠimonovićMinistar Ivan ŠimonovićUhićeni menadžeri u posljednjim aferama koje su tresle naše državne tvrtke, od Podravke, HAC-a do HPB-a od 26. ovog mjeseca mogu uživati u novom Pravilniku kojeg je donio ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Naime, kako piše Večernji list, radi se o kućnom redu u zatvorima koji donosi niz pogodnosti za 'elitne' zatvorenike. Za 'obične' kriminalce ista pravila stupaju na snagu tek 1. rujna 2011. godine.

Dojučerašnji menadžeri i direktori tako u zatvoru mogu imati nakit, prstenje, narukvice ili ogrlice. Umjesto dosadašnjeg tuširanja jednom tjedno, pod tuš mogu svaki dan. U zatvorskoj ćeliji mogu imati radio i televizor, za koji pak prvo podnose zahtjev upravitelju. Osim u zatvoru moći će raditi i izvan zidina, a u slobodno vrijeme zatvorenici će moći pohađati radionice za tjelesne, dugovne i kulturne potrebe.

Hrana iz zatvora ili restorana

No, to nije sve. Zatvorenici po novom Pravilniku imaju pravo na tri obroka dnevno, od najmanje 3000 kalorija. Uz zatvorski jelovnik mogu si naručiti i poseban meni iz zatvorske kuhinje, ali i restorana van zatvora, koje naravno posebno plaćaju. Zatvorenici si osim liječenja u ambulanti mogu priuštiti i odlazak svom liječniku. Za one koji nemaju zdravstveno osiguranje trošak liječenja namirit će država.

Cigarete mogu kupiti u zatvorskoj kantini i trgovini, a ako je ona zatvorena, one im se moraju osigurati bez naknade. Imaju pravo na šetnju u vremenu od dva puna sata. Posjete su dopušteni preko stakla, a ne dopušta se fizički kontakt, osim kada se radi o djeci do 14 godina. Tada im se mora osigurati i posebna prostorija.

Pravilnik za robijaše iz Remetinca

Novi Pravilnik će uglavnom vrijediti u zagrebačkom Remetincu, budući da je u njemu najviše uhićenih u USKOK-ovim akcijama. Oni, naime čine gotovo pet posto zatvorske populacije, od njih ukupno 960. Odvjetnici smatraju da je ovaj ležerniji kućni red logičan potez, jer se radi o istražnom zatvoru koji može potrajati i do nekoliko godina bez da postane kazna.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

registracija
26/7/09

odredjen, 21.01.10. 00:10

a za "obicne" zatvorenike istrazni zatvor ne moze potrajati par godina? Ajme, Simonovicu, sramota!


registracija
8/7/09

bankar, 21.01.10. 03:41

radio i televizor je u svakoj sobi u svim istražnim zatvorima to nije ništa specialno za njih


registracija
29/11/09

Ivis, 21.01.10. 06:09

Ovi, sto su stvrali ovakve propise, mislili su najprije o sebi, jer su drzali prste zamocene u marmeljadi. Sve, osim slobodnih vikenda, nije grijeh. Bit ce toga manje, jer nema novca niti za vojsku i policiju, a odakle za te lupeze. Novinari nisu jasni, je li to samo za vrijeme istrage, ili i poslije. Sve lupeze drzavnoga proracuna smijestiti na GOLI. Tamo im dati punu demokraciju. Tamo je zakon BURA, a nikada "malo vitra". Zivio GOLI.......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika