21.01.2010. / 21:42

Autor: Ana Smrečki

Kosor iznenađena zbog istrage oko Polančeca; Bajić ostaje Državni odvjetnik

Kosor na temu korupcije nije izbjegla ni pitanje novinara o slučaju Polančec. «Nemam službenu potvrdu o tome, cijeli dan sam zatvorena u Vladi, tek su me sad obavijestili što se događa, ako je to istina, iznenađena sam», poručila je Kosor. U tom kontekstu bilo je zanimljivo čuti što je Mladen Bajić danas radio u Vladi. Premijerka je objasnila da je s glavnim Državnim odvjetnikom razgovarala o njegovom novom mandatu

Premijerka Kosor i bivši potpredsjednik Vlade Polančec na jednoj od sjednica VladePremijerka Kosor i bivši potpredsjednik Vlade Polančec na jednoj od sjednica VladeNakon dugoočekivanog sastanka, premijerka Kosor i šef oporbe Zoran Milanović konačno su se u 'četiri oka' sastali u Banskim dvorima. Iako su jedan drugoga preko medija pozivali na kavu, na sastanku su pili čaj. Iza zatvorenih vrata razgovaralo se o ustavnim promjenama, ekonomskoj krizi i o stanju u zemlji općenito. Za Milanovića je sve jasno. Iako ponavlja da je sadašnja razina javne potrošnje neodrživa, da je nelikvidnost prevelika i da je državni proračun preambiciozan, podržava mjere štednje i fond za očuvanje gospodarstva.

«Država ne može izdržati ovu razinu javne potrošnje, iako smo dali Vladi podršku za razumne mjere štednje, treba priznati da Hrvatska na ovaj način više ne može dalje jer nemamo rezervoar i resurse kao neke druge zemlje», pojašnjava Milanović. Upozorava i da hrvatsko gospodarstvo uskoro više neće moći izdržati pritisak te da krizni porez neće biti dovoljan za punjenje državne blagajne.

'Hrvatska nije u ratu, nego u krizi'

Poručuje da sastanci vladajućih i oporbe oko gorućih pitanja u zemlji neće rezultirati velikom koalicijom, jer poručuje da 'Hrvatska nije u ratu, nego u krizi'. Pojašnjava da ova Vlada ima mandat i parlamentarnu većinu, ali da se svi zajedno nalazimo u teškoj situaciji. Vladine mjere u borbi protiv gospodarske krize ocijenio je dobrima, no nedovoljnima za aktualnu situaciju.

Čelnici dvaju najjačih stranaka dotakli su se i teme korupcije. Milanović će se kod premijerke založiti za potpunu depolitizaciju policije, a premijerki u borbi s korupcijom želi puno sreće. Kosor pritom ističe da su u borbi protiv korupcije itekako dobro došli savjeti oporbe. Otkriva da nikada do sada s šefom oporbe nije vodila ovako kvalitetne i konstruktivne razgovore, poručujući da će se u vezi svih važnih pitanja i dalje konzultirati s Milanovićem, ali i drugim oporbenjacima.

'Nemam službenu potvrdu o tome, cijeli dan sam zatvorena u Vladi'

Kosor na temu korupcije nije izbjegla ni pitanje novinara o slučaju Polančec. «Nemam službenu potvrdu o tome, cijeli dan sam zatvorena u Vladi, tek su me sad obavijestili što se događa, ako je to istina, iznenađena sam», poručila je Kosor. U tom kontekstu bilo je zanimljivo čuti što je Mladen Bajić danas radio u Vladi. Premijerka je objasnila da je s glavnim Državnim odvjetnikom razgovarala o njegovom novom mandatu.

Iako je jedna od tema bila i ustavne promjene, dogovor na tu temu još nije postignut, no Kosor kaže da je postignut napredak, ali da još nisu razriješena sva pitanja. Novi sastanak s oporbenim zastupnicima najavljen je za 10-tak dana, a u međuvremenu Vlada mora donijeti tri zakona koja su vezana za izmjenu Ustava. Taj se posao, također mora obaviti što prije, ne samo zbog nas, nego i zbog Europske Unije.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
26/2/08

domagojmilic41, 22.01.10. 00:13

Nemoguće je da naša predsednica Vlade nema informacije o istrazi protiv Polaceca, zasto se pravi neupucenom osobom, kad ju je ministar infromirao prije svih. Zaso opet ne govori istinu?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika