27.01.2010. / 23:04

Autor: Ana Smrečki

Kosor nastavlja u revijalnom tonu: Smanjuje plaće lokalnim dužnosnicima

Kosor je odlučila uvesti reda i među lokalne dužnosnike. Oni više neće moći zarađivati više od ministara ili potpredsjednika Vlade. Istodobno, plaća će mu biti smanjena za 20 posto ako pak prima pomoć iz državne blagajne. Prema toj računici, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ostaje bez najmanje 3 tisuće kuna

Premijerka Kosor i glavni državni financ ŠukerPremijerka Kosor i glavni državni financ ŠukerPremijerka Jadranka Kosor odlučno nastavlja borbu protiv korupcije, ali i loše gospodarske situacije u zemlji. U tom kontekstu će na sutrašnjoj sjednici Vlade predložiti neke konkretne mjere za izlazak iz krize. Tako će u saborsku proceduru poslati kriterije za korištenje kredita na temelju programa i projekata u gospodarstvu, Zakon o jamstvenom fondu, izmjene Zakona o posebnom porezu na male brodove, a utvrdit će se i uvjeti za privatizaciju brodogradilišta.

No, to nije sve. Kako piše Večernji list, Kosor je odlučila uvesti reda i među lokalne dužnosnike. Oni više neće moći zarađivati više od ministara ili potpredsjednika Vlade. Istodobno, plaća će mu biti smanjena za 20 posto ako pak primaju pomoć iz državne blagajne. Prema toj računici, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ostaje bez najmanje 3 tisuće kuna, a sisačka županica Marina Lovrić dobivat će plaću umanjenu za čak 7 tisuća kuna. Najgore bi pak mogao proći gradonačelnik Poreča koji bi mjesečno mogao ostati bez gotovo 4,5 tisuće kuna.

Apel stiže sa svih strana, no čini se da Vlada ne popušta

Ta bi se nova praksa u Hrvatskoj trebala regulirati konačnim prijedlogom zakona o plaćama u lokalnoj upravi koji bi se sutra također trebao naći na Vladi. Ako taj Zakon prođe u Saboru, lokalni dužnosnici prijete Ustavnim sudom. Najspornija je odredba o smanjenju plaća lokalnim čelnicima za 20 posto koji primaju pomoć od države. Naime, u ovogodišnjem proračunu je za lokalne jedinice osigurano preko 5 milijarda kuna, budući da bez te financijske pomoći mnogi ne bi preživjeli.

To bi smanje plaća, stoga pogodilo 15 županija te više od 200 općina i gradova koji se nalaze na području posebne državne skrbi. Na udaru je i 20-ak gradova i stotinjak općina koji bi morale smanjiti ili plaće ili zaposlenike. Uoči sutrašnje sjednice Vlade na premijerku su apelirali i sindikati i lokalne jedinice, no nikakav odgovor još nije stigao.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
28/1/10

nameone, 28.01.10. 01:21

Ako nijedan lokalni, dakle državni, dužnosnik neće moći zarađivati više od ministra ili potpredsjednika Vlade (npr.oko 20 000 Kn), kako onda to članovi uprava, nadzornih odbora i masa menadžera i direktora neprofitabilnih državnih poduzeća mogu imati najmanje 20 000 Kn pa do i više od 100 000 Kn.
Da ne pridodam tu još i dodatak od nekoliko tisuća kuna, ili sam Bog zna koliko, u obliku raznih privilegija, npr. osobni automobil s naravno besplatnim gorivom, registracijom i osiguranjem.
Te sve izdatke plačaju djelatnici koji za svoj rad dobivaju crkavicu zato jer im se od plaće odbijaju sve te privilegije menadžera.
Najvećem broju menadžera sve privilegije služe gotovo isključivo za privatne svrhe a za državna poduzeća predstavljaju ogroman trošak.
Onda nije ni čudo da su Hrvati ocijenjeni u Europi kao narod koji se uopće ne smije, mrzovoljan i nikog ne voli u svojoj okolini.


registracija
23/11/09

skala, 28.01.10. 08:17

U stvarnosti u praksi to izgleda ovako otprilike (iznimkama je nažalost zanemariv broj): što veća plaća u javnim službama i državnim frmama to veći lopovluk. A plaća se podijeli ženi i djeci za džeparac.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika