29.01.2010. / 21:12

Autor: Ana Smrečki, Hina

Emotivni Mesićev oproštajni govor: 'Ovo nije zbogom, već doviđenja'

Nakon oproštajnog govora, još aktualni predsjednik, s očima punih suza, pozdravljao se sa uzvanicima. Mesić na Pantovčaku ostaje do 18. veljače, tada će ga u fotelji zamijeniti treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović

Odlazeći predsjednik Mesić na oproštajnom primanju u AntunovićuOdlazeći predsjednik Mesić na oproštajnom primanju u AntunovićuPredsjednik na odlasku Stjepan Mesić priredio je večeras u Zagrebu oproštajno primanje na koje je pozvao preko stotinu uzvanika iz političkog i javnog života. U oproštajnom govoru istaknuo je kako 'odlazi s dužnosti predsjednika države, ali da je spreman i dalje služiti svojoj domovini'. Obećao je pomoći Hrvatskoj u stvaranju regionalne suradnje, mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, na europskom kontinentu i u cijelom svijetu.


Mesić ostaje 'homo politicus' i nakon mandata

Iako je na čelu države odradio dva mandata, kaže da nakon punih deset godina još uvijek 'nije umoran te da ima volje raditi i dalje'. Kaže da je svoj posao u proteklih deset godina 'obavljao najbolje što je mogao i znao'. Podsjeća da je političar cijelog svog života te da će to ostati i nakon isteka svog mandata. Stoga poručuje da ovo nije 'zbogom, već doviđenja'.

«Ima ovdje mnogo onih s kojima sam radio i surađivao, ima i onih s kojima se u nekim razdobljima nisam slagao, s kojima se o ovom ili onom pitanju ne slažem ni danas. No, nikada nisam one koji su razmišljali drugačije od mene smatrao neprijateljima. Oni su bili, ili su to danas još politički neistomišljenici i suparnici», poručio je Mesić pred mnogobrojnim visokim dužnosnicima u hotelu Antunović. Ipak, poručio je da 'neprijateljima Hrvatske smatra one koji svojim rigidnim stavovima predstavljaju prepreku na putu napretka naše zemlje koje nas vuku natrag umjesto da nas guraju kako bismo još brže išli naprijed'.

Korupcija i kriminal: Klupko se odmotava

Nakon dva uzastopna mandata, podsjeća da je svojim angažmanom želio izvući Hrvatsku iz međunarodne izolacije i uvesti je u euroatlantske integracije. Želja mu je bila zaustaviti i trend demoniziranja antifašizma i koketiranja s neoustaštvom. U nekim namjerama poručuje, nije uspio do kraja, no obećao je da će na njima raditi i nakon odlaska u mirovinu.

Pozitivnim pak ocjenjuje pomake u suradnji s Haškim sudom i suđenjima za ratne zločine pred hrvatskim sudovima, kao i načinu na koji se počinje tretirati povijest 2. svjetskog rata. Ipak, smatra da pop tom pitanju još uvijek ima žilavih i agresivnih otpora, a siguran je da će se ono s njegovim odlaskom pojačati. Dotaknuo se i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, istaknuvši da je kao predsjednik želio vratiti u Hrvatsku vladavinu prava i učiniti je pravnom državom. Na tom području je, priznaje najmanje zadovoljan, jer se dugo čekalo da se klupko afera počne odmotavati. Ipak, kako je krenulo u zadnje vrijeme, siguran je da će započeti procesi biti nastavljeni.

Mesić se sa suzama u očima oprostio od dužnosti predsjednika

Nakon oproštajnog govora, još aktualni predsjednik, s očima punih suza, pozdravljao se sa uzvanicima. Između ostalog, Mesić se pozdravio s novoizabranim predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor, šefom SDP-a Zoranom Milanovićem, predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem, glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i ostalim drugim poznatim i manje poznatim osobama iz javnog života. Mesić na Pantovčaku ostaje do 18. veljače, tada će ga u fotelji zamijeniti treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 30.01.10. 02:26

Sanaderova klica je pala na plodno tlo!


registracija
28/12/09

crojoe, 30.01.10. 04:47

Croatian celebrations! Mesic odlazi .


registracija
18/12/09

slavonac031, 30.01.10. 11:54

Hajdemo se igrati kondicionalima: šta bi bilo kad Hrvatska ne bi presjekla koridor a RS izglasa na referendumu odcjepljenje od BiH, šta bi učinila Hrvatska, Federacija bih i međunarodna zajednica?Mahali bi ušima, a Zagrebčanci imali priliku da za lijepog vremena s vrha katedrale uživaju u pogledu na Srbiju. Možda neki Mesićevi kritičari priželjkuju takav scenario. Ne moramo brinuti, hrvatska gromoglasna šutnja će spriječiti takav razvoj događaja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika