04.02.2010. / 07:45

Autor: Ana Smrečki

Slučaj Pukanić: Osumnjičenici u nezavidnom položaju, urušit će se kao kula od karata

Berislav Jelinić smatra da će slučaj Pukanić završiti sa čvrstim osuđujućim presudama blizu kazneno-pravnog maksimuma. Na temelju dubokih spoznaja u dokaznim materijalima prikupljenim tijekom istrage prognozira da bi osumnjičeni mogli iza rešetaka na duže razdoblje. «Nema nikakve sumnje da postoje čvrsti materijalni dokazi koji sve njih povezuju s tim dijelom i koji će ih strpati u zatvor preko 30 godina», procjenjuje Jelinić

Osumnjičenici za ubojstvo Pukanića i Franjića u sudnici zagrebačkog Županijskog sudaOsumnjičenici za ubojstvo Pukanića i Franjića u sudnici zagrebačkog Županijskog sudaU Zagrebu je jučer počelo 'suđenje stoljeća', kako su ga mnogi već u medijima prozvali. Četvorica od ukupno šestero optuženih za atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića, nakon više od godinu dana našli su se na zagrebačkom Županijskom sudu. Taj je proces izazvao neviđenu medijsku pozornost, zaključak je koji su u jučerašnjoj emisiji Otvoreno donijeli gosti Mislava Togonala. Među njima i novinar Nacionala Berislav Jelinić koji cijeli slučaj prati od samog početka te je upoznat sa svim činjenicama i dokazima.

Iza rešetaka na preko 30 godina

Smatra da će slučaj Pukanić završiti sa čvrstim osuđujućim presudama blizu kazneno-pravnog maksimuma. Na temelju dubokih spoznaja u dokaznim materijalima prikupljenim tijekom istrage prognozira da bi osumnjičeni mogli iza rešetaka na duže razdoblje.

«Nema nikakve sumnje da postoje čvrsti materijalni dokazi koji sve njih povezuju s tim dijelom i koji će ih strpati u zatvor preko 30 godina», procjenjuje Jelinić.

Matanić nije previše inteligentan

Govoreći o jučerašnjem iskazu Roberta Matanića koji se na rubu suza obrušio na USKOK i DORH, Jelinić kaže da je to klasična priča čovjeka koji 'nije previše inteligentan'. Otkriva da se on više puta nudio za suradnika, no da razina informacija koje je on imao nije bila dovoljna da mu se smanji zatvorska kazna.

«On je mislio na temelju nekakvih sitnih saznanja koje je rekao, a zna puno više, dobiti status svjedoka pokajnika i odšetati u neku treću zemlju», pojasnio je Berislav Jelinić u emisiji Otvoreno.

Slučaj Pukanić vodi prema miljeu duhanske mafije

Otkriva i da slučaj Pukanić vodi prema miljeu duhanske mafije, budući da za to postoje iskazi optuženika u postupku, što ne znači da se nisu ispitivale i druge varijante. «Svi oni su u vrlo nezavidnom položaju i oni će se urušiti kao 'kula od karata' u roku tri do četiri ročišta».

Smatra da se Bojan Gudurić predao uoči 'suđenja desetljeća' u Zagrebu, najvjerojatnije u strahu za svoj život. Ipak, njegove prve izjave smatra kontradiktornim. «On vjeruje u hrvatsko pravosuđe i vjeruje da će dokazati svoju nevinost. No, ako je nevin, zašto se boji za svoj život», pita se Jelinić.

Želio se zamesti trag naručiteljima

Suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu nazvao je procesom koji do sada još nije viđen u Hrvatskoj. Smatra pak da smo nešto slično imali smo prilike vidjeti u Srbiji nakon ubojstva Zorana Đinđića. «On je sličan po razmjerima mogućih posljedica na organizirani kriminal u regiji. Na našu sreću, ovaj slučaj nema puno veze s Hrvatskom. To su čak i neki izvršitelji ovog teškog zločina pokušali na razini spina imputirati samo kako bi se zameo trag pravim naručiteljima».

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 04.02.10. 17:12

Jebeš Pukanića,on nije ništa bolji od ovih koji danas sjede u Remetincu.Samo što nikome nije stalo da istina o Pukaniću izađe na vidjelo.On je bio najbolji prijatelj jednog Petraća.Niste valjda zaboravili da je svoju suprugu pospremijo u Vrapče zato jer je objavila pisma koja su dokazivala Pukanićevu vezu sa organiziranim kriminalom.
Ko ga jebe!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika