08.02.2010. / 23:17

Autor: Ana Smrečki

Karamarko najavio čistke: Policija i politika ne mogu više 'ruku pod ruku'

Karamarko je šefovima 20-tak policijskih uprava najavio daljnju kadrovsku reformu i smjene u upravama u kojima nema napretka. Prekidaju se veze policijskih dužnosnika s političkim i poslovnim elitama na lokalnoj razini. Do izražaja bi, stoga mogli doći novi policijski kadrovi i mladi profesionalci

Ministar Tomislav Karamarko krenuo stopama premijerke Jadranke Kosor: Prioritet borba protiv korupcije i kriminalaMinistar Tomislav Karamarko krenuo stopama premijerke Jadranke Kosor: Prioritet borba protiv korupcije i kriminalaBorba protiv korupcije i organiziranog kriminala glavni su prioriteti Vlade premijerke Jadranke Kosor. Ministar policije, Tomislav Karamarko prvi se prihvatio posla. U skladu s novim Zakonom o policiji Karamarko se založio za daljnju depolitizaciju u MUP-u, ali i angažiraniju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

'Čistke' u Splitu i Osijeku

U tom smislu, Karamarko je šefovima 20-tak policijskih uprava najavio daljnju kadrovsku reformu i smjene u upravama u kojima nema napretka. Kako piše Jutarnji list, na meti bi se prve mogle naći policijske uprave u Splitu i Osijeku. No, one nisu jedine, do kraja veljače, promjene se očekuju u ukupno pet policijskih uprava.

Prioritet korupcija i organizirani kriminal

Ostali će se morati potruditi, da u budućnosti imaju više kaznenih prijava za korupciju i organizirani kriminal. Istodobno, prekidaju se veze policijskih dužnosnika s političkim i poslovnim elitama na lokalnoj razini. Do izražaja bi, stoga mogli doći novi policijski kadrovi i mladi profesionalci.

Privatiziranje tjelohranitelja odlazi u povijest

No, to nije sve. Priprema se i temeljita reforma Odjela osiguranja i zaštite. Time se žele ukinuti veze pojedinih odjela, odnosno njihovih šefova s političarima. Takvom se praksom do sada otežavala objektivna sigurnosna procjena, uz dojam 'privatnih policijskih čuvara'. Novim pravilnikom se uvodi rotacija, svakih šest mjeseci. Cilj je izbjeći privatiziranje policijskih tjelohranitelja.

Vezane vijesti

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Sporazum o strateškom partnerstvu kojim je uspostavljen Centar za sigurniji Internet potpisan je danas u Ravnateljstvu policije Ministarstva… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 09.02.10. 08:23

Svaki rukovoditelj u policiji zadnji vši kontrolu kaznenihprijava oju operativc napiše.Kada se želi opstrurati kaznena priava ne govori rukovoditelj to izrijekom.On tad pronalazi razne varijacije po kojma kaznena prijava ne sadrži sve elemente koje bi trebala iati i tome slično.Nakon nekolik takvih intervencija smjenjuje "nesposobnog"oerativca i priči kraj.Dolazi podobni operativa koji "zna raditi"tj koji zna "čeljati"po kaznenom djelu a da na kraju od toga neude nšta.To su ove kaznene prijav što adaju u odu na sudovima.No i cijele priče operativac"koji zna raditi"poberevrhnje u smislu oobih dobitaka(mio i korupcija)a vjerujm da je i rukovoditelj nagrađen.Ima načinaaaaa! Ne ukorijeniti općenito kulturu poštenja u poiciju,znači tapkati na mjestu.A za to treba smjena cijele generacije.Ovako mladi uče od starijih sve što je nasljeđeno a nije dobro i kataklizma ide dalje.Ok,važno je početi .No opravak će biti dug i bolan. 20-ak adrova mjeniti da bi se postigla kvaliteta jednostavno neće bit dovoljna.Karcinom je puno,puno dublje metastazirao. .


registracija
31/1/10

STTony, 09.02.10. 13:06

Ti izgleda 100% radiš u policiji kad to sve znaš i usput ne znaš pisati niti na razini djeteta sa osnovnom školom :)))


registracija
28/9/09

bgdn, 09.02.10. 13:54

necenzurirano.com. Ima nekih stvari o ovom "gospodinu sa slike".


registracija
11/1/10

fluid, 09.02.10. 15:30

STTony. Štekala mi je tipkovnica ali sam to riješio.Neradim više ali radio jesam.I točno iz navedenih iskustava sam napustio policiju.To je bilo sve samo ne zakonito funkcioniranje policije.Takvo kolo sa takvim likovima,jednostavno nisam želio igrati.Nebih ni danas jer se ništa nije promjenilo.Nije sramota raditi u policiji ali je raditi tako da je izvršna vlast kroz svoj djelokrug poslova,više protiv malih ljudi nego protiv moćnika.Ako ti je promaklo da su pojedini u policiji bili previše vezani uz lokalne i druge moćnike,tada nisi razumio ni to o čemu sam napisao.Svi smo pred zakonom jednaki samo su poneki jednakiji.Točno? Ili...?


registracija
31/1/10

STTony, 09.02.10. 16:46

fluid, ne se ljutiti, to je jednostavno bio pomalo zlurad komentar na tvoj pravopis. Da je naša policija u dobroj mjeri takva zna svatko tko je imao ikakvog posla sa njom. U svakom slučaju kad vidim da je razlog bio tehničke a ne nepismene prirode evo iskreno ti se ispričavam radi ironije na tvoj račun.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika