17.09.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

UJEDINJENI NARODI

IRAK PRIHVATIO BEZUVJETAN POVRATAK U.N.-OVIH INSPEKTORA ZA ORUŽJE

IRAK PRIHVATIO BEZUVJETAN POVRATAK U.N.-OVIH INSPEKTORA ZA ORUŽJE

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan je u ponedjeljak navečer objavio da je Irak prihvatio bezuvjetan povratak UN-ovih inspektora za oružje. Preokret je nastao nakon govora američkog predsjednika Georgea W. Busha pred općom skupštinom UN u kojem je otvoreno zaprijetio ratom protiv Iraku ako se ne pokori rezolucijama Vijeća sigurnosti. Irački potez je pozdravila većina članica UN-a, ali je Amerikanci smatraju propagandnim trikom koji bi trebao oslabiti ionako malu potporu međunarodne zajednice američkoj intervenciji u Iraku.
‘’Bili smo vrlo jasni, ne namjeravamo pregovarati sa iračkim predsjednikom Saddamom Husseinom’’ – rekao je glasnogovornik Bijele kuće Dan Bartlett, dodavši da ova odluka daje samo lažnu nadu da će irački predsjednik ovoga puta surađivati sa UN-om.
Irak se još uvijek nalazi pod sankcijama koje su mu nametnute nakon invazije na Kuvajt 1990. Uvjet za ukidanje sankcija bio je uništenje svog iračkog oružja za masovno uništenje i stalni nadzor UN-ovih inspektora za oružje. Inspektori su bili u Iraku do 1998. kada su napustili zemlju jer nisu imali pristup svim lokacijama koje su zatražili.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika