15.02.2010. / 23:32

Autor: Ana Smrečki

Škegro premijerki Kosor savjetuje ukidanje kriznog poreza i nulte stope PDV-a

Novi manjak u državnoj kasi, mogao bi se nadoknaditi ukidanjem nulte stope PDV-a, što ionako moramo napraviti ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar Borislav Škegro savjetnik je premijerke Jadranke KosorBivši potpredsjednik Vlade i ministar Borislav Škegro savjetnik je premijerke Jadranke KosorAktualna gospodarska kriza tema je broj jedan u Hrvatskoj. Nakon 'mlakih' vladinih mjera, u pripremi su i neke nove, a najnoviji prijedlog koji se tiče oživljavanja stanogradnje, ne ulijevaju previše optimizma u hrvatske građane, budući da je brojka od gotovo 310 tisuća nezaposlenih postala i službena.

Zbog najnovijih 'crnih' podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zabrinuta je i premijerka Kosor.


Ukidanje kriznog porez predložio i HUP

Ona se na tu temu u Banskim dvorima sastala s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca koji su zatražili ukidanje kriznog poreza i smanjenje PDV-a. A da bi država uskoro mogla udovoljiti brojnim vapajima građana, sindikata i ekonomista, informacija je do koje je došao Jutarnji list. Nastala rupa u proračunu pritom bi se mogla nadoknaditi ukidanjem nulte stope PDV-a, pa čak i povećanjem opće stope tog poreza. Ideja je to koju je u sklopu porezne reforma najavio jedan od savjetnika u Banskim dvorima, bivši ministar i potpredsjednik Vlade Borislav Škegro.

Osim spomenutih prijedloga, navodno se razmišlja i o ukidanje trošarina na mobilnu telefoniju. No, krenimo redom. Iz Vlade neslužbeno pojašnjavaju da je ukidanje kriznog poreza nužno, budući da se on loše odražava na potrošnju građana, a time i na izlazak iz recesije.

Predlaže se i ukidanje nulte stope PDV-a

Novi manjak u državnoj kasi, mogao bi se nadoknaditi ukidanjem nulte stope PDV-a, što ionako moramo napraviti ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju. Stručnjaci pritom pojašnjavaju da uvođenje međustope od devet posto, ne bi automatski značilo novi rast cijena. Roba se u trgovinama teško prodaje i po sadašnjim cijenama, pa je nerealno očekivati da će trgovci riskirati. Ipak, realno je očekivati poskupljenje proizvoda na koje se trenutno odnosi nulta stopa PDV-a. To su kruh, mlijeko, ortopedska pomagala i knjige.

Povećanje PDV-a na 24 ili 25 posto

Postoji i scenarij, u slučaju da se uvođenje međustope PDV-a ne bi pokazalo dovoljnim za krpanje manjka u državnoj blagajni. Tada bi se predložilo povećanje opće stope PDV-a za jedan ili dva postotna boda, sa sadašnjih 23 na 24 ili 25 posto.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 16.02.10. 15:17

Lako je bilo haračiti dok je kesa bila puna.Škegro je bio kao Bog.Sve je znao i sa lakoćom donosio presudne odluke.Lopovske.Sada kišobran ide iz guzice i pravila su drugačija.Jednostavno nema više.Para.No neda se Škegro zbuniti.Udri opet po onima od kojih je oteo sve što se moglo oteti.Samo na drugačiji način.I tako unedogled do opće hrvatske propasti - bankrota.NedajBog ali ovako nemože drugačije ni završiti.


registracija
24/11/09

friz, 16.02.10. 18:45

ne znam za čiji "tim" Škegro "igra",ali za HRVATSKI TIM sigurno NE!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika