17.02.2010. / 11:23

Autor: Ana Smrečki

Šuker promijenio ploču: Vojković i Mihanović moraju otići iz Croatia osiguranja

Šuker se osvrnuo na medijske napise da je rebalans proračuna neizbježan. Iako nije konkretno odgovorio, kaže da smo u siječnju podmirili sve svoje obveze te da ne vidi razloga zašto bi se išlo u prvi ovogodišnji rebalans. Što se pak tiče ukidanja kriznog poreza, koji zbog smanjene potrošnje zazivaju i gospodarski savjetnici u Banskim dvorima, Šuker još nema dobrih vijesti

Naš glavni državni financ Ivan ŠukerNaš glavni državni financ Ivan ŠukerMinistar financija Ivan Šuker najavio je danas prve isplate kredita za dvadesetak dana. Radi se o mjerama Vlade kojima se želi spasiti posrnulo hrvatsko gospodarstvo i domaće poduzetnike koji su u problemima. Gostujući na radiju 101 ministar Šuker je za petak najavio i prvu aukciju za projekte kojima će na raspolaganju biti 200 milijuna kuna Hrvatske banke za obnovu i razvoj, te 300 milijuna kuna poslovnih banaka. Govoreći o uvjetima, Šuker se ponadao da će i banke dati svoj doprinos i to u obliku nižih kamatnih stopa. Procjenjuje da bi banke mogle nuditi kredite sa stopama od 5 do 6 posto.

Krediti poduzetnika padaju na leđa države

Odgovarajući na opaske da su vladine mjere zakasnile te da su neke tvrtke čekajući konkretne poteze već propale, ministar kaže da je uvijek za nekoga nešto prekasno.

"Činjenica je da mi s ovim modelom nismo mogli ići ranije. Situacija na financijskom tržištu prošle godine bila je takva da nismo mogli doći do novaca, poslovne banke nisu imale nikavu likvidnost, a centralna banka nije puštala pričuve. Sada se stvorila novčana masa koja se može usmjeriti prema poduzetnicima, a i država je preuzela dio rizika. Ako poduzetnici ne budu mogli vraćati te kredite, sve pada na teret države i proračuna", upozorava Šuker.

Za sada nema dodatnih zaduženja

Komentirajući izjavu guvernera Rohatinskog da je nam je inozemni dug već sada gotovo 100 posto BDP-a, Šuker pojašnjava da treba pogledati strukturu tog duga. Pojašnjava da država u njemu sudjeluje s oko 19 posto, a 80 posto su banke, građani i tvrtke. Ipak, očekuje da poslovne banke, koje su u vlasništvu stranaca, neće imati problema s povratom kredita.

"Taj dug je sigurno velik i sigurno je da nas treba zabrinjavati, no on nije nastao u posljednjih godinu dana, nego unatrag nekoliko godina i možda je o njemu trebalo razgovarati prije devet godina", upozorava Šuker. Što se pak tiče odlaska u SAD po dodatno zaduženje, kako pišu pojedini mediji, ministar kaže da ništa još nije definitivno odlučeno. Naše će novo zaduživanje, poručuje ovisiti o refinanciranju dospjelih obveza kredita iz prethodnih godina, za koje država ima na raspolaganju nekoliko modela financiranja deficita.

'Bio sam protiv uvođenja harača'

U tom kontekstu, osvrnuo se i na medijske napise da je rebalans proračuna neizbježan. Iako nije konkretno odgovorio, kaže da smo u siječnju podmirili sve svoje obveze te da ne vidi razloga zašto bi se išlo u prvi ovogodišnji rebalans. Što se pak tiče ukidanja kriznog poreza, koji zbog smanjene potrošnje zazivaju i gospodarski savjetnici u Banskim dvorima, Šuker još nema dobrih vijesti.

"Ja sam bio najveći protivnik kriznog poreza, međutim umjesto smanjenja plaća u državnim poduzećima, rodila se alternativna ideja. On je stabilizirao javne finacije u prošloj godini. Premijerka Kosor i ja ćemo biti najsretniji kada se stvore preduvjeti za njegovo ukidanja i prije kraja ove godine, jer je on poprimio prije svega prvoklasni politički tretman, a ne finacijski", pojašnjava Šuker.

'Nije rješenje ukinuti jedan i uvesti drugi porez'

Što se tiče ukidanje nulte stope PDV-a ili pak njegovo povećanje s 23 na čak 25 posto, Šuker kaže da nije rješenje ukinuti jedan porez i uvoditi novi porez. Takve najave ocjenio je kao novi mogući udar i šok na najugroženije skupine u društvu.

"Nije dobro ulaziti u porezne zahvate bez debelih analitičkih podloga, posebno u ovakvim kriznim vremenima", poručuje ministar.

Govoreći kao predsjednik Nadzornog odbora Croatia osiguranja, Šuker je rekao da i predsjednik Uprave Hrvoje Vojković i član Uprave Damir Mihanović trebaju biti smijenjeni.

"Što se mene osobno tiče, nakon svega što se događa u Croatia osiguranju nanijeli su veliku štetu kompaniji i sankcije su neophodne u vidu ostavke", poručuje ministar financija.

Vezane vijesti

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska je prodala 1,5 milijardi dolara vrijedne obveznice s rokom dospijeća za pet godina, uz prinos od 6,375 posto, javljaju strane novinske… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 17.02.10. 12:31

Ponovo tvrdim da niste imali pravo krasti mirovine.Ni po kojoj osnovi.Ako ste se već odlučili na tu krađu novaca na koji nemate apsolutno nikakvo pravo,tada ste trebali dodijeliti određene dionice ili sl.na koji način umirovljenici nebi bili doslovno pokradeni.Nisam da nebih pomogao svoju državu,pa i na taj način,no ovo je čista krađa.Toliko imovine država još ima i sve će otići na bubanj tko zna kome i kako a da svoje umirovljenike država ne želi,barem djelomično kompezirati tom imovinom.Stvarno ste smeće vi koji ste donijeli takvu odluku.Bez obzira na odluku ustavnog suda koja je također katastrofalna.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika