19.02.2010. / 12:30

Autor: Hina

Slovenski mediji o inauguraciji: Hrvatska je dobila 'predsjednika-borca'

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da je Hrvatska s Josipovićem dobila "predsjednika-borca" i to borca protiv korupcije i za ljudska, socijalna i građanska prava što simbolizira njegov moto o novoj pravednosti

Slovenski predsjednik Danilo Türk s Ivom Josipovićem (Foto: Hina/POOL)Slovenski predsjednik Danilo Türk s Ivom Josipovićem (Foto: Hina/POOL)Prenoseći inauguraciju predsjednika Ive Josipovića slovenski mediji najviše prostora posvećuju izjavama predsjednika Danila Tuerka nakon prvog susreta s novim hrvatskim kolegom, naglascima iz Josipovićeva inauguracijskog govora te analitičkim ocjenama o tome kako će smjena na Pantovčaku djelovati na hrvatsko-slovenske odnose.

Ljubljansko "Delo" iz inauguracijskog govora izdvaja predsjednikov navod da je razvoj dobrih odnosa sa susjednim državama i zemljama u regiji hrvatski strateški interes i jedan od prioritetnih ciljeva vanjske politike koju će zastupati, te da u odnosima sa susjednim državama treba riješiti sva otvorena pitanja, od onih koji se tiču granice, pa do onih povezanih s posljedicama rata.

Ugledni i smireni legalist

Josipović je Hrvatima obećao bolju i drukčiju državu, navodi "Delo" koje novog hrvatskog predsjednika opisuje kao "uglednog i smirenog legalista" koji će "odlučno nastaviti započete demokratske preobrazbe i put prema euroatlantskim integracijama".

S druge strane, navodi vodeći slovenski list, on sva svoja obećanja neće moći realizirati i to zbog "političke, a u zadnje vrijeme i ekonomske" situacije .

Što se tiče odnosa u vanjskoj politici, navodi "Delo", i djelovanje Stjepana Mesića pokazalo je da unatoč ustavnim ograničenjima hrvatski predsjednik ni na tom planu nema "ulogu fikusa", iako će se uglavnom posvetiti unutarnjim pitanjima.

Hrvatska nikad bliže EU

"Hrvatsku državnu administraciju čeka velik posao na oporavku posrnulog gospodarstva, reformama i pregovorima s Europskom unijom. Ali i na sređivanju odnosa sa susjedima. No, ovaj put ne sa Slovenijom nego sa Srbijom", piše list.

Što se tiče EU-a Hrvatska "nikad nije bila bliže cilju" i ima veliku priliku za uspjeh, pa je "jedino pitanje hoće li novi tandem Josipović-Kosor znati, svaki na svom području, iskoristiti ovu veliku šansu. Potrebno je naime iskoristiti plimu "novog i drukčijeg vremena koje simbolizira upravo novi predsjednik Josipović", navodi vodeći slovenski list.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi pak da je Hrvatska s Josipovićem dobila "predsjednika-borca" i to borca protiv korupcije i za ljudska, socijalna i građanska prava što simbolizira njegov moto o novoj pravednosti.

'Ne treba imati previsoka očekivanja'

"Novi je hrvatski predsjednik pristaša teze da u međunarodnim odnosima što prije treba doći do rješenja", izjavio je za "Dnevnik" Božo Dimnik, hrvatski počasni konzul u Kopru i prijatelj bivšeg predsjednika Mesića. "Josipović nije sklon napetostima i njegov je dolazak na predsjedničko mjesto u znaku pozitivnih očekivanja", rekao je Dimnik koji dodaje da će novi predsjednik "sigurno podupirati aktivnosti vlade, osobito na početku", te da će odnosi Ljubljane i Zagreba, pa i zbog arbitražnog sporazuma što su ga potpisali premijeri, ići uzlaznom linijom.

Politolog Milan Brglez izjavio je za isti list kako je Hrvatska arbitražnim sporazumom dobila pozitivan poen i da je sada na redu da isto pokuša i Slovenija, ali od novog hrvatskog predsjednika ne očekuje neki poseban proboj u odnosima s Ljubljanom. "Nastavit će se pozitivni trend, ali nešto više od toga ne treba očekivati", rekao je Brglez.

S druge strane, nekadašnji slovenski veleposlanik u Beogradu a sada vlasnik agencije za politički konzalting i analitičar Borut Šuklje rekao je za "Dnevnik" da je novi hrvatski predsjednik "velika nepoznanica". Bez obzira na ranije izjave, on će se baviti i vanjskom politikom i odnosima u regiji.

Bez obzira što je Josipović kao saborski zastupnik glasovao protiv arbitražnog sporazuma, mislim da će ga kao predsjednik prihvatiti kao činjenicu, ali od njega u pogledu toga "ne treba imati previsoka očekivanja", rekao je Šuklje, dodajući kako očekuje da će glavnu ulogu u odnosima i dalje imati vlade i premijeri obiju država.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika