19.02.2010. / 20:56

Autor: Ana Smrečki

Direktiva iz EU: Pitanje dvojnog državljanstva riješiti odabirom jedne putovnice

Swoboda pak poručuje da nitko ne želi dovesti u pitanje državljanstvo Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, ali mu je znakovito to što na dan izbora, BiH izgleda kao 'proširena Hrvatska'

Hannes SwobodaHannes SwobodaPitanje prava glasa dijaspore tema je koja je u fokusu hrvatske javnosti i više nego što mislimo. Naime, prema pisanju Jutarnjeg lista više od 50 posto Hrvata zauzima se za ukidanje prava glasa dijaspori. Nadalje, 30 posto građana mišljenja je da se glasačko pravo Hrvatima koji žive izvan Domovine treba reducirati. Iz toga proizlazi da čak 80 posto građana zaziva ukidanje sadašnjeg modela glasovanja za dijasporu i za Hrvate koji žive u BiH.

Dogovor oko ustavnih promjena nužan zbog EU

Među tim ispitanicima, zanimljivo, nalazi se i velik broj birača vladajućeg HDZ-a koji se zalažu za ukidanje ili reduciranje prava glasa za dijasporu. Isti postotak građana podržava inicijativu da se u BiH glasuje isključivo u hrvatskim konzulatima, kojih je, za razliku od 130 biračkih mjesta, samo pet u našoj susjednoj zemlji. Rezultati su to istraživanja koje je provela agencija Puls.

Upravo je to istraživanje naručila jedna naša politička stranka, a ovaj 'prešutni' konsenzus među građanima mogao bi omekšati 'tvrd orah' u pregovorima oko ustavnih promjena. Pregovori na tu temu cijelo se vrijeme sele s jedne strane Markovog trga na drugi, a dogovor je nužan zbog završetka pregovora naše zemlje s Europskom Unijom.

Na dan izbora BiH izgleda kao proširena Hrvatska

Naime, prema dosadašnjem Ustavu ne postoji mogućnost provođenja referenduma za pristupanje naše zemlje u neku drugu asocijaciju. No, to nije sve. Novim Ustavom trebalo bi se pronaći i rješenje za pitanje dvojnog državljanstva Hrvata koji žive u BiH, kojima bi ta država trebala postati Domovina, poručuje za Jutarnji list izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda.

Ipak, pojašnjava da EU ne želi Hrvatskoj nametnuti svoje rješenje, da ne traži radikalne promjene, ali smatra da je za obje države dobro da se to pitanje jasno riješi. Prema njegovim riječima sadašnje ustavno rješenje je u tom kontekstu nejasno. Swoboda pak poručuje da nitko ne želi dovesti u pitanje državljanstvo Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, ali mu je znakovito to što na dan izbora, BiH izgleda kao 'proširena Hrvatska'.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
23/1/10

adriatik, 19.02.10. 21:42

Hvala gosp. Swobodi da je iz EZ poslao tako jasan glas. Da 80% Hrvata misli tako u to sam sigurna. Postojece uredbe u Ustavu i Zakonu u vezi glasovanja sluze samo muljazu. Svaki Hrvat ima pravo glasa ali samo na 1 mjestu, a ne ujutro u Hr a popodne u BH. Glasat se moze samo u konzularnom predstavnistvu kao i u drugim evropsik zemljama. Nadam se da ce Vlada izvrsiti ispravku na taj nacin.


registracija
30/9/09

davor12345, 19.02.10. 23:09

Oni nami Rvatima iz BiH oće samo uzest prava! Mi tuliko pomažemo Rvackoj i novčano i materijalno, silni se novci slijevaju iz BiH u Rvacku a oni nam sad oće uzest državljanstvo samo zato što smo skoro svi glasali za Bandića! Kad smo glasali za Vranu i Mudra unda smo valjali!


registracija
30/9/09

davor12345, 19.02.10. 23:13

Ovako će moć glasat samo oni što imaju prebivalište u Rvackoj, a nađu se slučajno u BiH za vrime izbora! PA unda neće tribat ni ti 5 Konzularnih predstavništava!


registracija
15/11/06

rimaz, 20.02.10. 08:03

Sva ova buka i jeste zbog EU. Oni neće da sa ulaskom Hrvatske u EU, potiho uđe i dio BiH. Svi Hrvati iz BiH doselite u Hrvatsku, ako želite u EU.


registracija
28/12/09

slave4you, 20.02.10. 11:19

tako je,sve ustase van iz nase REPUBLIKE SRPSKE,neka ta stoka glasa gdje hoce,eu-pozdrav


registracija
26/1/08

Rampa, 20.02.10. 22:42

Slave, popišam ti se na onog popa patuljka Pavla što crče nedavno, a jedva čekam drugo poluvrijeme i konačan raspad "rs"!

Jel znaš da je koridor širok samo 14 km?

Uh što će biti veselo kad ga zatvorimo, znaš, već smo vam '95-e pokazali da je to više nije '92-a god, a što ćemo vam tek sad uraditi!


registracija
21/2/10

BrankoB, 21.02.10. 11:33

Samo jedno pragmatično pitanje za uključenje u raspravu.
Sestrina obitelj ima dvojno državljanstvo- hrvatsko i švicarsko,
Koje putovnice neka se odrekne?
p.s. Imaju pravo glasa i u Hrvatskoj i u Švicarskoj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika