21.02.2010. / 22:30

Autor: Ana Smrečki

Amerika izlazi iz recesije: Oporavak velikih ekonomija dobra vijest za Hrvatsku

"Financijska kriza u Americi i Europi nije uzrokovala našu krizu pa ne možemo očekivati ni da njihov oporavak riješi našu poziciju. Eventualni izlazak ovih velikih ekonomija iz krize, ipak će nam olakšat", pojasnio je Perić

Željko Perić savjetnik je za gospodarstvo u Banskim dvorimaŽeljko Perić savjetnik je za gospodarstvo u Banskim dvorimaDobre vijesti stižu iz Amerike koja se oporavlja od recesije. Tako barem tvrde optimistični ekonomisti, no ima i onih pesimističnih stručnjaka koji poručuju da je ovaj oporavak gospodarstva tek privid i da je on realan tek 2012. godine. A kako će se rast američkog gospodarstva odraziti na našu ekonomsku sliku tema je s kojom se bavio Dnevnik HTV-a Dijane Čuljak Šelebaj. Budući da je ekonomska kriza krenula iz Amerike, da je zahvatila cijeli svijet, postavlja se logično pitanje hoće li se takav trend odraziti na Europu, a samim time i na Hrvatsku.

Željko Perić, savjetnik za gospodarstvu Vladi Jadranke Kosor podsjeća da financijska kriza u Americi i Europi nije uzrokovala našu krizu te da tako ne možemo očekivati ni da njihov oporavak riješi našu poziciju. Eventualni izlazak ovih velikih ekonomija iz krize, ipak će nam olakšat, pojasnio je Perić. Smatra da je ova globalna kriza zapravo ogolila naše probleme i naglasila ih, jednako kao i u slučaju Grčke, Irske, Islanda i mnogih drugih zemalja.

«Mi se s njima moramo suočiti i rješavati ih. Naši su ključni problemi troškovi javne i lokalne uprave na svim razinama, uz njihovu nisku efikasnost. To je veliko opterećenje za gospodarstvo i to moramo riješiti traženjem rasterećenja», poručuje premijerkin savjetnik.

Promjene na bolje, Perić vidi i u sustavu subvencija i poticaja, koji kako kaže, mora biti puno učinkovitiji, oni moraju ići s ciljevima da poprave svoju efikasnost, a ne samo da se krpaju rupe. No, to nije sve. Savjetuje i da kod budućih velikih infrastrukturnih ulaganja budemo pametniji nego ranije. Smatra da ih moramo napraviti efikasnijima uz veće sudjelovanje privatnog sektora.

U Banskim dvorima, premijerki Kosor će pomagati u sektoru mikoekonomije, a svojim znanjem i iskustvom će kako kaže, doprinijeti u korporativnom sektoru, i to poduzećima s mjerama koje mogu pomoći. Kaže da gospodarski savjet predsjednika Ive Josipovića ne doživljava kao konkurenciju. Smatra kako je dobro da se i predsjednik savjetuje sa stručnjacima, kao što to uostalom radi i premijerka.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 22.02.10. 08:35

kao da Smesic nije imao svoje tajkune,koji su ga odrzavali deset godina,,,,,sve lopov do lopova,lupeski i pohlepni Hrvati prokleti i od Boga,,,ljevi i desni,,,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika