21.02.2010. / 23:22

Autor: Ana Smrečki

Bivši predsjednik iza kamera: Mesić zaplakao nakon deset godina

Gledajući s jednim od autora scene iz prvog dokmunetarca, u kojem bivši predsjednik deset godina mlađi šeće po 'zagrebačkoj špici' i razgovara s običnim ljudima uoči pobjede na prvim predsjedničkim izborima, izmamilo je Mesiću suze na oči. Brisao ih je i na scenama pokojnog SDP-ovog čelnika i premijera Ivice Račana

Bivši predsjednik Stjepan Mesić proveo je deset godina na PantovčakuBivši predsjednik Stjepan Mesić proveo je deset godina na PantovčakuPrije deset godina imali smo priliku na filmskim platnima, a kasnije i na malim ekranima u filmu Igora Mirkovića i Rajka Grlića 'Novo, novo vrijeme' iz pozadine zaviriti u događanja koja su pratila izbornu pobjedu i inauguraciju tadašnjeg drugog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Deset godina kasnije, kada je Hrvatska izabrala trećeg predsjednika, Ivu Josipovića, taj domaći dokumentarac spomenutog autorskog dvojca dobiva svoj epilog.

Mirković i Grlić nastavili su tamo gdje su i stali. Svojim su kamerama zabilježili kraj Mesićevog mandata i sve to u novom dokumetarcu pod nazivom 'Novo, novo vrijeme - Deset godina poslije'. Nakon kino premijere, film je prikazan u nedjelju navečer na RTL televiziji, samo tjedan dana nakon što je predsjednik na odlasku prvi puta u deset godina prekinuo intervju zbog provokativnih pitanja s novinarkom spomenute TV kuće.

Mesić najavio Bandićev kraj

Danas već bivšeg predsjednika, kroz proteklo desetljeće mogli smo vidjeti u ležernijem izdanju, nakon press konferencija, uoči sastanaka na Pantovčaku, nakon svečanih događanja i u razgovoru s najbližim suradnicima. U filmu je prikazano razdoblje između prvog i drugog kruga predsjedničkih izbora, ali i u danima između pobjede Ive Josipovića, njegove inauguracije i preuzimanja ključeva Banskih dvora.

Mesić je već u prvoj izbornoj noći najavio pobjedu predsjedničkog kandidata Ive Josipovića, poručivši svojim savjetnicima u neformalnom razgovoru 'Morat ćemo uštimati klavir'. Već je tada bilo jasno koga Mesić vidi u Predsjedničkim dvorima kao svog nasljednika. U drugoj izbornoj noći, imao je zanimljivu opasku za poraženog Milana Bandića. 'Nakon ovoga rasulo', procijenio je Mesić nakon govora zagrebačkog gradonačelnika.

Suze brisao zbog mladosti i Račana

Mirkovićev i Grlićev dokumentarac vratile su predsjednika i u prošlost, što je sudeći prema njegovim reakcijama, izuzetno emotivno razdoblje za njega. Gledajući s jednim od autora scene iz prvog dokmunetarca, u kojem bivši predsjednik deset godina mlađi šeće po 'zagrebačkoj špici' i razgovara s običnim ljudima uoči pobjede na prvim predsjedničkim izborima, izmamilo je Mesiću suze na oči. Brisao ih je i na scenama pokojnog SDP-ovog čelnika i premijera Ivice Račana.

U Grškovićevu otišle i brodice

Nekoliko dana uoči inauguracije predsjednika Josipovića, Mesić je s Mirkovićevom i Grlićevom kamerom Pantovčaku provodio zadnje dane, ali i sate. Suradnici su mu čistili ured, odnosili poklone u novi ured. U Grškovićevu su, između ostalog otišle i makete najomiljenijih brodica, koje je volio skupljati. Zadnje minute, bivši predsjednik provodio je u svom uredu, čitajući novine, čekajući dolazak novog stanara Predsjedničkih dvora, koji će 'ključeve države' u svom džepu imati najmanje pet godina.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 22.02.10. 08:25

zar u nejega postoji srce i rezervar za suze,,,mnoge je on natjerao na plac i patnju ali zna se to ponekad razbiti o glavu


registracija
30/9/09

davor12345, 22.02.10. 09:14

A tovare62 jedan. Ti si plaka možda cilo vrime njegova dva mandata?


registracija
6/10/09

pfefer, 22.02.10. 09:47

zaplakao je on zbog toga što budu svi grjesi sada došli na naplatu .rončević treba da tuži ovog tipa zbog uvrada časti i sveg zla koje mu je nanio


registracija
9/8/09

vinko12, 22.02.10. 18:23

ovog komunistoidnog gada uz Roncevica treba tuziti polovica gradjana RH koji nisu glasali za mesica, i koji predstavljaju Slobodnu Drzavu Hrvatsku and SRH.


registracija
9/8/09

vinko12, 22.02.10. 18:26

ovog komunistoidnog gada uz Roncevica treba tuziti polovica gradjana RH koji nisu glasali za mesica, i koji predstavljaju Slobodnu Drzavu Hrvatsku a ne SRH.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika