22.02.2010. / 23:20

Autor: Ana Smrečki

Zrakoplovi Lufthanse ponovno lete; Radnici Croatia airlinesa u štrajku od petka

Zbog vladine preporuke štednje, plaća je zaposlenicima Croatia airlinesa smanjena je za pet posto. Zaposlenici smatraju da se štednja mogla postići i na drugim razinama. Primjerice smanjenjem direktorskih ugovora i prodajom luksuznih automobila kojih u tvrtki ima čak 60, a koriste se i u privatne svrhe i to na svakodnevnoj razini

Zrakoplovi Lufthanse ponovno na nebuZrakoplovi Lufthanse ponovno na nebuPiloti Lufthanse prekinuli su štrajk i zrakoplovi su od večeras ponovno na nebu. Zaposlenici te najveće njemačke aviokompanije nisu bili u štrajku ni 24 sata, a od svog nauma da zaustave letove na četiri dana odustali su nakon konstruktivne rasprave na sudu. Srećom da je došlo do dogovora, jer je Lufthansa najavila otkazivanje čak 3200 letova. Mjerodavni su se u ponedjeljak navečer zbog spomenutih sindikalnih akcija obratili sudu za radno pravo u Frankurtu.

Obvezali se na prekid štrajka do kraja pregovora

Tražili su prekid štrajka, ocjenjujući da je kampanja sindikata 'prenapuhana'. Čelnici te njemačke aviokompanije i predstavnici sindikata, dogovorili su nastavak razgovora i ono što je najvažnije-nastavak letova. Sindikat pilota pozvao je sve članove da se vrate na posao, obvezujući se na prekid štrajka do kraja pregovora o plaćama i sigurnim radnim mjestima, barem do 8. ožujka, do kada traju pregovori.

Štrajk u Lufthansi na kratko je poremetio i zračni promet na zagrebačkom Plesu. U ponedjeljak je otkaza let prema Frankfurtu i to onaj koji je zakazan u 14 sati i 35 minuta. Putnici koji nisu mogli na svoje željeno odredište, mogli su potražiti drugi let, budući da se ostatak zračnog prometa odvijao prema planu i programu.

Nezadovoljni zaposlenici Croatia airlinesa

Ostaje vidjeti, kako će nakon prekida štrajka u Lufthansi reagirati naš Croatia airlines, budući da su predstavnici Sindikata kabinskog osoblja najavili štrajk za petak. Nezadovoljni su i zaposlenici koji lete. Oni za sada ne najavljuju nikakve akcije, a u pregovorima s Upravom traže dodatni godišnji odmor i uvođenje rada u plan letenja. Radnici u štrajku traže pak da im se sati provedeni na školovanju, liječničkom pregledu i u dežurstvu obračunaju kao radno vrijeme.

Za Upravu, svi spomenuti zahtjevi su neprihvatljivi, posebno zbog aktualne gospodarske krize, zbog koje je naša zrakoplovna kompanija, prema neslužbenim podacima u prošloj godini zabilježila gubitke na mjesečnoj razini gubila i do 10 milijuna kuna. Iz Croatia osiguranja podsjećaju da je čak 70 posto radnika početkom mjeseca potpisala novi kolektivni ugovor, kojim je kako tvrde, poboljšan status radnika.

Plaće smanjene, a direktori voze luksuzne automobile

No, radnici misle drukčije. Zbog vladine preporuke štednje, plaća je smanjena za pet posto. Zaposlenici smatraju da se štednja mogla postići i na drugim razinama. Primjerice smanjenjem direktorskih ugovora i prodajom luksuznih automobila kojih u tvrtki ima čak 60, a koriste se i u privatne svrhe i to na svakodnevnoj razini.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika