22.02.2010. / 23:23

Autor: Ana Smrečki

Neonacisti ne pozivaju na ubijanje, ali antifašisti zagovaraju legalizaciju droga

Za sporni bend, njemački 'Bluemax' organizator koncerta 25-godišnji Josip Friščić kaže da je legalan. poručuje da stihovi pjesama ne pozivaju na ubijanje. Za usporedbu je naveo antifašističke benove, koji kako tvrdi, zazivaju legalizaciju droga. Poručuje i da nije protiv Židova i Roma i da mu se gade oni koji mrze Srbe

Križevačka policija privela je 35 neonacista i prekinula tajni koncertKriževačka policija privela je 35 neonacista i prekinula tajni koncertNakon vijesti koja je za vikend punila novinske stupce, da je križevačka policija uhitila 35 neonacista i člane benda istog svjetonazora koji su organizirali tajni koncert u Bukovju Križevačkom, glavni akter cijele priče 25-godišnji mlinar Josip Friščić progovorio je o svojim namjerama i stavovima za Večernji list. Kao organizator cijelog događaja na koji je doveo njemački neonacistički bend 'Bluemax', poručuje da se radilo o zabavi zatvorenog tipa.

Skup pokušao prijaviti policiji

Skup je, kako svjedoči danas, htio prijaviti policiji, no djelatnica na šalteru mu je rekla da to nije potrebno, budu li sve držali pod kontrolom. Zapravo se radilo o rođendanskoj zabavi za prijateljicu iz Križevaca za koju su dečki iz benda 'potegnuli' čak iz Njemačke. Bio je tu i dubrovački bend 'Treće poluvrijeme', a i jedni i drugi su trebali odsvirati tek po par pjesama. Planiralo se nešto popiti i pojesti, nakon čega bi se svi mirno razišli i otišli svojim kućama.

No, dogodio se obrat, a Friščić sumnja da su mu 'provalili' na Facebook na kojem su bili istaknuti znakovi svastike i poruke podrške fašizmu i nacionalsocijalizmu, za koju je naveo da mu je religija. «Koliko sam čuo, to su antifašisti provodili i možda mi hakirali profil, ja to nisam pisao», poručuje Friščić.

'Nisam protiv Židova i Roma'

Po pitanju ideologija, Friščić je pomalo rezerviran. «Običan sam hrvatski državljanin. Ako je ovo demokratska država, budemo li zabranili jedno, treba zabraniti i drugo, općenito sve, i fašizam i komunizam», poručuje organizator koncerta u Križevcima. Za sporni bend, njemački 'Bluemax' kaže da je legalan koji u svojim pjesmama ne poziva na ubijanje. Za usporedbu je naveo antifašističke benove, koji kako tvrdi, zazivaju legalizaciju droga. Poručuje i da nije protiv Židova i Roma i da mu se gade oni koji mrze Srbe.

Iako fotografije na Josipovom Facebook profilu opovrgavaju njegovu 'neodređenost' po pitanju fašizma, otac Ivan sumnja u njegovu 'krivnju'. Ivan je umirovljeni branitelj, bio je u srpskim logorima, oslobodilačkim akcijama Bljesku i Oluji i zna što je zlo. «Josip nema veze s ovim što se piše, nema ni govora da bi pisao o fašizmu. Nije mi bilo svejedno kad ga je policija privela, a i žena otad guta tablete, jer joj se pogoršalo se stanje s već slabim srcem», otkrio je Josipov otac.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika