01.03.2010. / 20:42

Autor: Ana Smrečki

Čobanković: Odlazim iz Ministarstva ako će to riješiti probleme u poljoprivredi

»Nisam nikoga nazvao razuzdanom masom jer to nije dio mog rječnika. To je najobičnija laž. Nije istina da vodim brigu o uvozničkom lobiju i mafiji i uništavam selo i seljake», izjavio je ministar Čobanković

Ministar Petar Čobanković Ministar Petar Čobanković Nezadovoljni seljaci ponovno su na ulicama, a noć će provesti na svojim traktorima i tako sve do ispunjenja zahtjeva. Ministar Petar Čobanković ponovno je 'na mukama', jer seljaci između ostalog traže i njegovu ostavku. On pak kaže kako želi stvarati što bolje uvjete za razvoj hrvatske poljoprivrede, razgovara i dogovora sve ono što je moguće kako bi se pronašlo rješenje za nezadovoljne ratare.

»Nisam nikoga nazvao razuzdanom masom jer to nije dio mog rječnika. To je najobičnija laž. Nije istina da vodim brigu o uvozničkom lobiju i mafiji i uništavam selo i seljake», izjavio je za Dnevnik HTV-a ministar Čobanković. Pohvalio se da je Hrvatska u prošloj godini ostvarila 63 posto pokrivenosti uvoza izvozom što pokazuje da hrvatska poljoprivreda ima određenu dozu konkurentnosti.

'Nisam ničiji čovjek, radim pošteno i po savjesti'

Govoreći pak za Dnevnik Nove TV, Čobanković je da on nije ničiji čovjek, već ministar u Vladi te da nastoji svoj posao raditi pošteno i po savjesti. Odgovarajući na zahtjeve seljaka da napusti ministarsku fotelju ako neće znati riješiti probleme seljaka, Čobanković odgovara da je to najmanji problem i da večeras može podnijeti ostavku ako će njegov odlazak riješiti probleme hrvatske poljoprivrede.

Što se pak tiče eventualnih povećanja poticaja, koji su u ovogodišnjem proračunu smanjeni za čak 40 posto, ministar kaže do ne može razgovarati o njegovom povećanju do rebalansa proračuna. Pojašnjava da on kao ministar poljoprivrede na to nema ni pravo ni mandat te da ne može potrošiti više nego što ima na raspolaganju.

Hrvatska izvrsno koristi EU fondove

Čobanković smatra da Hrvatska izvrsno koristi fondove EU-a. Kaže da je SAPARD iskorišten 48,5 posto što je, kako tvrdi, na nivou boljeg iskorištenja zemalja koje su danas članice u EU. Očekuje i dobru iskorištenog IPARD-a teškog 160 milijuna eura. Dodaje da ćemo 2012. godine kao članica EU-a na raspolaganju imati godišnje 250 milijuna eura.

Pritom poručuje hrvatske seljake, kojima poručuje da mogu preživjeti na globalnom tržištu Unije jer je, pojašnjava u velikoj mjeri došlo do strukturiranja poljoprivrednih gospodarstava, budući da će svi poljoprivrednici u Uniji imati iste uvjete.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
12/2/10

Dančo, 01.03.10. 21:16

HDZjov i HSSov populizam i kupovanje glasova seljaka se opet naplaćuje.
Da se poticaji isplaćuju realno, odnosno po ostvarenom prihodu po hektaru a ne po veličini zemljišta koje su registrirali ( a u tome ima muljaže ko u priči) seljaci bi bili na poljima i radili - isčupali bi sav korov da bi im prinos bio veći. Tako rade u EU. Ovako posiju pšenicu i kukuruz i čekaju sjetvu jer ne moraju do tada ništa raditi na polju. Kad je na tržištu višak tih kultura, onda jauču kad im cijena pada. I to uvijek samo jedne te iste face na (pre)velikim traktorima s klima uređajima za koje su se besptrebno zadužili. Njihovi očevi su te hektare obrađivali na starim Fergusonima. I opet su bolje živjeli.
Većina tih slavonskih seljaka još je u svojim glavama duboko u socijalizmu.
Neka sade povrće i voće - tržište i plaćanje osigurano. Niti jedan povrtlar i voćar koje poznajem ne jauče. Čak im i fali još poljoprivrednog zemljišta. Istina, treba i puno više raditi.


registracija
14/11/07

laufer, 02.03.10. 09:42

Bravo,Dančo!
Dodao bih da bi poticaji trebali služiti za poticanje deficitarnih kultura ili onih koje su potrebne, a nisu isplative.
Kod nas je poticaj socijalna kategorija, nešto kao dopunska državna plaća.
Zanima me da li itko od naših "seljaka" prije sjetve traži (i ima) kupca za svoj proizvod?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika