Objavljeno u Nacionalu br. 746, 2010-03-02

Autor: Plamenko Cvitić

Novac s Cipra: Misterioznih 780.000 eura na Đurovićevu računu

780 tisuća eura putovalo je s Cipra u Njemačku, pa iz Njemačke u Crnu Goru

SLOBODAN ĐUROVIĆ
na suđenju se pohvalio svojim velikim bogatstvom,
ali istražiteljima nije
objasnio kako se
obogatioSLOBODAN ĐUROVIĆ na suđenju se pohvalio svojim velikim bogatstvom, ali istražiteljima nije objasnio kako se obogatioSlobodan Đurović, kum Sretena Jocića i jedan od pripadnika kriminalne skupine kojima se sudi za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, još uvijek nije objasnio podrijetlo svog velikog bogatstva, ali ni neke financijske transakcije koje su se dogodile samo dva tjedna prije stravične likvidacije u središtu Zagreba. Najtajnovitiji je iznos od 780.760 eura koji je Đuroviću 2. listopada 2008. pristigao na njegov privatni devizni račun u Crnogorskoj komercijalnoj banci. Nedugo nakon uhićenja većine osumnjičenika policijski istražitelji došli su do informacije da je skupina kriminalaca na čelu s Robertom Matanićem trebala izvršiti likvidaciju Ive Pukanića uz naknadu od milijun i pol eura.

Tragom te informacije istražitelji u Hrvatskoj te u Srbiji i Crnoj Gori detaljno su analizirali račune svih osumnjičenih osoba i tako su došli do vrlo misteriozne transakcije koja je, prema nekim izvorima, polovina unaprijed dogovorene svote koju je trebala dobiti Matanićeva skupina. Sumnje istražitelja pobudila je činjenica da ni do danas nije razjašnjeno tko je točno i za što Đuroviću uplatio 780 tisuća eura. Prema podacima iz istrage, cijela se transakcija odvijala na sumnjiv način: formalni pošiljatelj novca je nepoznata tvrtka "General Pioneer" s adresom "INC 256 Makaris Ave Eftapanos Court 3105 Limassol, CY 3800200", koja je preko ciparske banke "Bank of Cyprus Public Company Limited" novac uplatila njemačkoj "Commerz Bank AG" iz Frankfurta, koja je potom sredstva prebacila u Crnogorsku komercijalnu banku u kojoj Đurović ima otvoren privatni devizni račun. Kao svrha transakcije u više etapa navedeno je tek "As per mutual relations contract DTD 19.9.2008.".

Čim je novac sjeo na račun, Slobodan Đurović je već dan kasnije, 3. listopada 2008., podignuo 60.000 eura, a 8. listopada još pet tisuća eura. Hrvatski istražitelji još su početkom rujna prošle godine pokušali od Đurovića dobiti uvjerljivo objašnjenje za navedenu svotu koja mu je stigla na račun, no njegovi odgovori su, u najmanju ruku, bili vrlo čudni. Prvo je tvrdio da se zbog velikog opsega posla ne može sjetiti svake financijske transakcije svojih tvrtki, a potom je kazao da je riječ o novcu koji je dobio zato što je, kao vlasnik tvrtke "Karizijen", stanovitoj ciparskoj tvrtki "Glamp" prodao građevinsku parcelu u Novom Beogradu, pokraj trgovačkog centra "Delta City".

Istražitelji su prema toj priči odmah bili sumnjičavi jer se Đurović nije mogao sjetiti ni točne adrese, niti oznake parcele, niti točnog iznosa a ni osobe ili predstavnika ciparske tvrtke s kojima je, navodno, dogovorio kupoprodaju nekretnine i potpisao ugovor. Dodatnu sumnju pobudila je i nelogičnost u Đurovićevu iskazu, jer da je njegova tvrtka stranoj tvrtki uistinu i prodala neku parcelu zemlje, novac bi bio transferiran na račun tvrtke, a ne bi bio uplaćen na Đurovićev privatni devizni račun, i to preko tri banke, što upućuje na moguće prikrivanje tijeka novca. Prema Nacionalovim izvorima, Đurović ni uoči suđenja a ni dosad još uvijek nije logično i uvjerljivo objasnio misteriozni priljev novca na svoj račun, što je dodatno pojačalo sumnje istražitelja da je riječ o novcu koji je Đurović trebao dati neposrednim izvršiteljima likvidacije Ive Pukanića.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika