02.03.2010. / 22:02

Autor: Ana Smrečki

Prve presude za mobbing u Hrvatskoj: Za spolno maltretiranje šest mjeseci robije

«Kakvo rublje nosiš, koji broj grudnjaka imaš, najradije bih te opalio kad si ljuta», samo su neke od pitanja i konstatacija koje su proživljavale zaposlenice, a ne treba posebno isticati da akteri cijele priče nisu ostali sam na riječima, nego su prelazili i na dijela

Prve presude za seksulani mobbing donesene su na Općinskom sudu u ZadruPrve presude za seksulani mobbing donesene su na Općinskom sudu u ZadruNa Općinskom sudu u Zadru u utorak je donesena povijesna presuda. Naime, optuženici za seksualni mobbing po prvi su puta nepravomoćno osuđeni za maltretiranje zaposlenica Interspara u Zadru koje je trajalo čak tri godine. Osuđeni bivši voditelj zadarskoga prodajnog centra Interspar Aleksandar Knežević dobio je šest mjeseci zatvora. On je verbalno i spolno uznemiravao Juliju Baljak.

'Najradije bih te opalio kad si ljuta'

Domar Šime Strika dobio je nešto blažu kaznu, slijedi mu četiri mjeseca uvjetno i to zbog bludnih radnji nad kolegicom Ankicom Dragaš. «Kakvo rublje nosiš, koji broj grudnjaka imaš, najradije bih te opalio kad si ljuta», samo su neke od pitanja i konstatacija koje su proživljavale zaposlenice, a ne treba posebno isticati da akteri cijele priče nisu ostali sam na riječima, nego su prelazili i na dijela.

Zaposlenice su, očekivano zadovoljne s presudama, dok okrivljenici, odnosno njihovi odvjetnici najavljuju žalbe. Iz SSSH-a pak upozoravaju kako hitno treba donijeti poseban zakon o mobbingu ili pak izmijeniti kazneni zakon u koji bi se trebalo instalirati kazneno djelo seksualnog i radnog uznemiravanja. Pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija kaže da u Hrvatskoj ima oko 6000 slučajeva seksualnog i radnog uznemiravanja, koji su se do sada rješavali samo putem privatnih tužbi. Smatra da ova nepravomoćna odluka znači generalnu prevenciju mobbinga u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Metalfest Hrvatska 2012 - jeftinije ulaznice do 01. 06.

Metalfest Hrvatska 2012 - jeftinije ulaznice do 01. 06.

Samo su četiri dana ostala do početka Metalfesta Hrvatska 2012, festivala koji će po mnogo čemu biti poseban. Uz to što je prvi, povijesni Open air… Više

Komentari

registracija
9/2/10

nlukac11, 02.03.10. 22:34

Samo me zanima što rade ostali suci i sudovi sa stotinama takovih ili još gorih prijava ( a anda se pitamo odakle smrdi)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika