04.03.2010. / 23:16

Autor: Ana Smrečki

Počinje reorganizacija HAC-a: Smanjuju se ovlasti Kalmeti i Dropulić

Reorganizacija Hrvatskih autocesta može se gledati i u kontekstu razvlašćivanja resornog ministra Božidara Kalmete, ali i ministrice graditeljstva Marine Matulović-Dropulić. Iako se prilikom otkivanja velikih korupcijskih afera njezina ostavka nikada nije tražila, ona navodno ima velik utjecaj i na HAC i na Hrvatske ceste, odnosno na građevinare

Ministar Kalmeta reorganizacijim Hrvatskih autocesta ipak bi mogao ostati bez dijela svog ministarstvaMinistar Kalmeta reorganizacijim Hrvatskih autocesta ipak bi mogao ostati bez dijela svog ministarstvaU posljednje vrijeme uz Hrvatske autoceste vežu se samo korupcijske afere. Milijardama kuna plaćani su poslovi dobiveni, često na namještenim javnim natječajima, a na sve nepravilnosti uglavnom je ukazivao predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić. Kako bi s percepcija javnosti kao državnog poduzeća kojeg je u Hrvatskoj najviše zahvatila korupcijska hobotnica, kreće se u reorganizaciju Hrvatskih autocesta.


Državi ostaje naplata cestarine i održavanje

Kako doznaje Večernji list od tvrtke preko koje je država ulagala u gradnju stotina kilometara autocesta ostat će samo naplata cestarine i održavanje. Preostali dio HAC-a koji se odnosi na građenje i projektiranje najvjerojatnije će u budućnosti postati državna agencija za investicije. Ovakav razvoj događaja je logičan, budući da je to javno poduzeće preglomazno s obzirom na brojku od 3 tisuće zaposlenih, ali i činjenicu da se gradnja cestovne mreže u Hrvatskoj bliži kraju.

Smanjuje se utjecaj Kalmete i Marinović-Dropulić

List piše i kao se reorganizacija može gledati i u kontekstu razvlašćivanja resornog ministra Božidara Kalmete, ali i ministrice graditeljstva Marine Matulović-Dropulić. Iako se prilikom otkivanja velikih korupcijskih afera njezina ostavka nikada nije tražila, ona navodno ima velik utjecaj i na HAC i na Hrvatske ceste, odnosno na građevinare s kojima su ta poduzeća poslovala. Boris Ordulj njezin je čovjek u Nadzornom odboru HAC-a i HC-a, a njihovo prijateljstvo seže još iz vremena kada je Matulović-Dropulić bila gradonačelnica Zagreba, a on pročelnik za graditeljstvo.

S druge strane, politika i mediji često su zazivali ostavku resornog ministra Kalmete, a njegov odlazak zbog korupcije u resoru koje vodi bio je skoro gotova stvar. Ipak, čini se da je premijerka Kosor odlučila razdvojiti njegovo ministarstvo na dva dijela, pri čemu mi Kalmeta mogao izgubiti resor infrastrukture.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 07.03.10. 00:07

" Smanjuju se ovlasti Kalmeti i Dropulić" - hahaha - ovoj lopini majmunskoj je to tak svejedno. Nakral se je dosta, a i tak ne zna čega je ministar i koje su mu ovlasti, a da nema nikakve odgovornosti to je izjavil bezbroj puta!! Lipo bu se on ukrcal na "malo vitra" i otprhal, a vi idioti koji ste ga birali crknite!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika