Objavljeno u Nacionalu br. 747, 2010-03-09

Autor: Nina Ožegović

Noćni performansi umjetničke elite

DOMAĆI KREATIVCI različitih profila uključili su se u globalni projekt PechaKucha Night u kojem prezenter mora predstaviti svoj rad za samo 6 minuta i 40 sekundi, a njihove akcije su humanitarne i društveno angažirane

ZAGREBAČKA
PECHAKUCHA
U organizacijskom timu
zagrebačke PechaKuche su
Davor Bruketa, Tina Fras, Jelena Mihelčić, Lana Cavar i Silvije NovakZAGREBAČKA PECHAKUCHA U organizacijskom timu zagrebačke PechaKuche su Davor Bruketa, Tina Fras, Jelena Mihelčić, Lana Cavar i Silvije Novak"Želimo predstaviti što više kreativaca, a važnija nam je snaga uma i angažirani pristup nego glamur", kaže dizajnerica Lana Cavar, jedna od petero organizatora PechaKucha Night Zagreba, globalnog i neprofitnog projekta koji je iniciran prije šest godina u Japanu, a od tada se proširio po cijelom svijetu. Večeri PechaKucha održavaju se u 285 gradova, od Novog Zelanda do Sjeverne i Južne Amerike, a u Hrvatsku su stigle prije godinu dana. Već je prva prezentacija u klubu Studentskog centra privukla brojnu publiku, a do sada je nastupilo više od 50 kreativaca i kreativnih kolektiva iz najrazličitijih disciplina, od znanosti do likovnih umjetnosti. Budući da zajednica PechaKucha i dalje raste - samo u zadnjoj godini "narasla" je za 30 gradova, već se govori o jednom od trenutačno najintrigantnijih kulturnih trendova.


Na prvoj večeri PechaKucha svoje kratke i dinamične prezentacije imali su, među ostalim, kipar Ivan Kožarić, glumac Vili Matula, modna dizajnerica Ivana Popović, redatelj Mario Kovač, studio Numen i autorica animiranih filmova Nicole Hewitt, koji su predstavili svoj rad. "Već smo prvim izborom kreativaca postavili visoki standard prezentacija od kojeg nećemo odstupiti", objasnila je Lana Cavar dodavši kako je jedan od ciljeva večeri PechaKucha i oživljavanje urbane kulture grada te aktiviranje nedovoljno korištenih ili zaboravljenih prostora. Zato su večeri PechaKucha održane, osim u Studentskom centru, i u bivšem kinu Mosor te u nekadašnjoj tvornici Katran u Zagrebu, a u Rijeci u bivšoj tvornici papira Hartera. Svuda se ponavljao isti scenarij. Na podiju su se izmjenjivali kreativci različitih profila, od arhitekata i dizajnera do redatelja, slikara i nevladinih udruga, koji su morali poštovati samo jedno strogo pravilo - 20 x 20. To znači da je svaki prezenter morao predstaviti svoj rad ili projekt koristeći 20 slajdova, a za objašnjenje svakog od njih imao je na raspolaganju samo 20 sekundi, što u minutaži iznosi samo 6 minuta i 40 sekundi. "To pravilo određeno je licencom i ne smije se kršiti, ali nema nikakvih smjernica niti cenzure - sve je slobodno!" zaključila je Lana Cavar.

Kulminacija je bila 20. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti kada se zagrebačka PechaKucha Night pridružila svjetskoj humanitarnoj akciji prikupljanja donacija za obnovu u potresu razorenog Haitija. U akciji je sudjelovalo 80 gradova PechaKucha, a donacije su upućene organizaciji Architecture for Humanity koja obnavlja Haiti. U prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti okupilo se više od 1200 gledatelja, uglavnom između 25 i 50 godina, a program su vodili redatelj Mario Kovač i Kono Kazuko, japanska pjevačica zagrebačke grupe "Welcomin' Committee in Flame". Na toj prezentaciji najekstravagantniji je bio Damir Martinović Mrle iz riječke grupe Let 3 koji se predstavio kao instruktor ekoseksa. Bio je odjeven u poseban kostim na kojem se isticao golemi penis na sklapanje, a publici je na tvrdoj čakavštini objašnjavao kako se "to radi s voćem". Osim njega, nastupili su doajen, konceptualni umjetnik Braco Dimitrijević, voditelj Montažstroja Borut Šeparović, modne kreatorice Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak-Ranilović iz studija I-gle. Obvezna donacija bila je 20 kuna, a prikupljeno je 30 tisuća kuna. Akcija svih gradova sudionika mogla se pratiti putem live streama na web stranicama PechaKucha.

Uz Lanu Cavar, u organizacijskom timu su arhitekt Silvije Novak i biro 3LHD, Davor Bruketa iz Rasadnika Bruketa & Žinić, producentica Tina Fras iz produkcijske kuće Komakino te voditeljica odnosa s javnošću Jelena Mihelčić. Osim njih u organizaciji sudjeluje, kako kažu, još "hrpa ljudi", na primjer, AVC Zagreb osiguravaju kompletnu tehniku. Iako imaju troškove, primjerice, za unajmljivanje dvorana i stolaca, sve se radi volonterski: ulaznice se ne naplaćuju, a izvođači ne dobivaju nikakav honorar jer po pravilima licence nitko ne smije zarađivati. "Taj su volonterizam prepoznali svi vlasnici dvorana u Hrvatskoj, osim Studentskog centra, kojemu smo morali platili pet tisuća kuna za najam prostora, a dobili smo i novčanu pomoć od Ministarstva kulture i grada Zagreba", objasnila je Jelena Mihelčić iz Rasadnika Bruketa & Žinić.

JAPANSKI BLOGER DANY
CHOO u svemirskom
odijelu na prezentaciji
u TokijuJAPANSKI BLOGER DANY CHOO u svemirskom odijelu na prezentaciji u TokijuTko su zapravo organizatori? Lana Cavar diplomirala je dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a zatim je zajedno s kolegicom Irom Payer osnovala dizajnerski studio Cavarpayer, koji je ubrzo postao vrlo cijenjen ne samo u Hrvatskoj. Zatim je na Sveučilištu Yale magistrirala grafički dizajn i počela raditi u New Yorku gdje je postavila godišnju izložbu američkog dizajna AIGA design show. Danas živi pola godina u New Yorku, a pola godine u Zagrebu. Rasadnik Bruketa & Žinić je projekt rekalmne agencije Brueta & Žinić, kojima je cilj, kako kažu, poticanje kreativnog načina mišljenja i rada, te oživljavanje urbane kulture. Bruketa je kreativni direktor reaklamne agencije Bruketa & Žinić, koja je osnovana prije 15 godina. Danas u agenciji radi 50 ljudi, a za svoj rad dobili su 300 međunarodnih nagrada.

Stoje iza mnogih komunikacijskih rješenja nekih od najvećih hrvatskih brendova, a radovi su im objavljeni u mnogim stručnim publikacijama. Arhitekt Silvije Novak, podrijetlom iz Rijeke, jedan je od četvero partnera iz zagrebačkog studija 3LHD, koji je osnovan još 1994. Svi osnivači - Saša Begović, Marko Dabrović, Tanja Grozdanić i Silvije Novak, diplomirali su na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a njihovi najvažniji radovi su Vila Klara, memorijalni Most branitelja u Rijeci i kontroverzni projekt splitske rive. Već su dobili najvažnije hrvatske nagrade Viktor Kovačić i Vladimir Nazor, a za sportsku dvoranu u Balama dobili su prvu nagradu u sportskoj kategoriji na Prvom svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni.
Producentica Tina Fras radi u produkcijskoj kući Komakino, koja se profilirala kao jedna od vodećih kompanija u regiji. Godinama su radili u reklamnoj industriji, a danas uz snimanje reklamnih spotova pružaju i servis za snimanje najraznovrsnijih filmova. Početkom prošle godine sudjelovali su u snimanju pilot-epizode nove američke serije Masterwork Twentieth Century Foxa u kojoj se pojavio i Rade Šerbedžija, a zatim su surađivali s LucasFilmom, koji je u Hrvatskoj snimao film "Red Tails" o prvom afroameričkom pilotu za vrijeme Drugog svjetskog rata s Cuba Goodingom u glavnoj ulozi.

"U New Yorku sam prvi put posjetila PechaKucha Nights, koje se održavaju u velikim underground prostorima, ali i na otvorenom - na livadama i benzinskim crpkama, a dolazi puno ljudi", ispričala je Lana Cavar. "Zatim smo svi iz organizacijskog tima sudjelovali na Pecha Kucha Nights u Ljubljani, a potom smo ih odlučili organizirati i u Zagrebu." Arhitekt Silvije Novak je objasnio da uvijek traže neki povod i kreativce biraju po njihovoj aktualnosti. Tako su kipara Ivana Kožarića pozvali na prezentaciju jer mu je Muzej suvremene umjetnosti otkupio cijeli atelje. Mladog dizajnera Marka Pavlovića odabrali su jer su mu u Londonu otkupili kolekciju didaktičkih igračaka Oblo. Borut Šeparović je bio idealan izbor jer je slavio 20. obljetnicu svoje kazališno-plesne družine Montažstroj, a nova premijera provokativne predstave "Srce moje kuca za nju" u zagrebačkom HNK-u izazvala je burne reakcije. Riječki Muzej kompjutora je jedini takve vrste u Hrvatskoj. Projektant kazališta 59E59 u New Yorku Leo Modrčin postao je ovogodišnji hrvatski izbornik za Bienalle arhitekture u Veneciji. Zbor pritužbi je poseban fenomen: to je nezavisna grupa ljudi koja pjevanjem izražava svoje nezadovoljstvo zbog raznih problema, od komunalnih do političkih, što je u Hrvatskoj novost, međutim, u Finskoj to odavno nije kuriozitet.

FAHMI REZA, malezijska redateljica dokumentarnih
filmova na večeri
PechaKucha u Kuala
LumpuruFAHMI REZA, malezijska redateljica dokumentarnih filmova na večeri PechaKucha u Kuala LumpuruVečeri PechaKucha pokrenuli su u Tokiju prije sedam godina arhitekti međunarodne reputacije Astrid Klein i Mark Dytham iz studija Klein/Dytham Arhitecture u Tokiju, koji su magistrirali na Royal College of Art u Londonu. Pošli su od činjenice da većina arhitekata govori preopširno, a često i "tvrdo", tehničkim jezikom, što nije svima razumljivo, pa su im odlučili dati mikrofon u ruke i natjerati ih na kratku i zanimljivu prezentaciju. Program su nazvali po japanskoj riječi pechakucha koja označava čavrljanje, a u slengu je to onomatopeja za hrvatsku inačicu blablabla. Već je prva prezentacija u Galeriji Deluxe u Tokiju u veljači 2003. okupila jaka imena, ispričala je Tina Fras iz Komakina. Ubrzo nakon toga fenomen PechaKucha Nights počeo se širiti svijetom, kako kaže Novak, najviše virtualnim putem - preko interneta i Facebooka. To zahvaljuje tome što ona, kako je jednom izjavio inicijator Mark Dytham, daje podršku ljudima koji na konkretan način poboljšavaju uvjete života na planetu. Zato i hrvatski organizatori inzistiraju na društvenom angažmanu pa su pružili šansu udruzi OPA, koja je Saboru poslala peticiju tražeći povećanje broja sati likovnog odgoja u školama.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika