09.03.2010. / 20:12

Autor: Ana Smrečki

Branitelji ljutito o rezanju povlaštenih mirovina: I mi kao seljaci imamo kredite

Čelnici braniteljskih udruga podsjećaju da s aktualnom premijerkom i nekadašnjom ministricom branitelja imaju 'burnu prošlost' i da joj nikada nisu znali reći 'ne'

Premijerka Kosor i ministar Milinović morat će naći zajednički jezik s braniteljimaPremijerka Kosor i ministar Milinović morat će naći zajednički jezik s braniteljimaNakon najava da će Vlada idući tjedan ići u rezanje povlaštenih mirovina i uvođenje reda u sustav socijalnih primanja uslijedile su i prve reakcije. Čini se da premijerka Kosor u najnovijim bolnim rezovima, koji su nužni za održanje proračuna, ima podršku socijalnih partnera, vladajuće koalicije, ali i oporbe. Sada su sve 'oči javnosti' uprte u branitelje, koji bi se jedini mogli pobuniti. Kako piše Večernji list, ako će Vlada dirati u povlaštene braniteljske mirovine, čekat će se službena potvrda i tek će tada zajednički reagirati.

Branitelji nikada nisu Kosorici znali reći 'ne'

Iz braniteljskih udruga pritom poručuju da i oni, jednako kao i seljaci imaju kredite. Ipak, usporedba branitelja i poljoprivrednika ne znači automatski, da se spremaju novi prosvjedi i to oni sudionika Domovinskog rata. Rezanje braniteljskih prava, već se najavljivalo prošloga ljeta, no od njih se odustalo. Čelnici braniteljskih udruga podsjećaju da s aktualnom premijerkom i nekadašnjom ministricom branitelja imaju 'burnu prošlost' i da joj nikada nisu znali reći 'ne'.

Na potezu resorni ministar Milinović

Ovim bi se pitanjima sada trebao baviti potpredsjednik Vlade, zadužen za socijalna pitanja Darko Milinović. Pred njim je veliki posao, potrebno je uvesti reda u sustav socijalnih primanja. Ipak, iz resornog ministarstva neslužbeno poručuju da Milinović po tom pitanju još nije 'pohvatao sve konce' pa će se uštedama navodno baviti oni službenici s Ksavera koji o tome znaju više.

Idila prestaje kada će se dirnuti u božićnice i regres

U pripremi je racionalizacija sustava socijalnih naknada, a osim o naknadama iz socijalne skrbi, program racionalizacije uključuje u naknade koje daju i HZMO, HZZO te Ministarstvo obitelji i branitelja. Ujedinjavanjem svih sustava u jedan smanjit će se troškovi obrade zahtjeva i na taj će se način dodatno uštedjeti. Tu mjeru, osima političara, sindikata i branitelja, trebali bi podržati i građani. Ipak, novi problemi za Vladu počinju kada će se pokušati dirati u stečena prava radnika, kao što su regres i božićnice.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
7/9/09

Puzzo, 09.03.10. 21:09

Neka Ministarstvo i Vlada naprave temeljitu reviziju svih branitelja a poglavito ratnih invalida kojih ima veliki broj i mnogi uzivaju mirovine a da ih ustvari uopće nisu zaslužili... Ja ih znam barem 7-8 a i sam sam ranjen `91 ali nisam u nikakvoj mirovini jer sa 30% invalid. covjek je ipak radno sposoban. Barem za "normalne" poslove...i u normalnoj drzavi...


registracija
8/11/06

Willie, 09.03.10. 21:38

Upravo tako, tj. najkarće rečeno. Stvarno se nakotila ta glasačka mašinerija HDZ-a. Prave pijavice .... samo bi ležali i sisali. Kad ih želiš "dodirnuti" ....... odmah prolupaju, jer, kao boluju barem od PTSP-a. Ono što je HDZ-u godinama odgovaralo, doći će ga glave. ;) ..... nadam se.


registracija
9/3/10

doctor, 10.03.10. 07:14

Neka Milinović pretrese što mu rade činovnici u ministarstvima, kojih se nakotilo do besvjesti. Ni cijeli Ksaver nije dovoljan da se oni parkiraju. Ako dođeš autom u ministarstvo, moraš na Mirogoju parkirat. Tako stvari stoje.
Drugo, neka pretrese komu daje naknade na Birou rada. Pa oni svi čekaju mirovine i ne pada im na pamet prihvatiti bi9lo kakav rad. Doslovce treba rasturiti te tzv. zavode, jer oni nisu u stanju ni sebe zaposliti, osim što po cijele dane piju kavice. Da nema portala Moj posao, ja ne znam da li bi se itko zaposlio putem javnih oglasa. Pa u ovoj državi većina se zapošljava po protekciji ili mitologijom, a već i javnim kupovanjem radnog mjesta. Pa što će nam onda zavodi!? Zar za one islužene vojne i druge službenike koji su dobili ogromne otpremnine odlazeći na zavode čekati uz 2/3 plaće mirovinu ? E to treba pod hitno prekinuti! Kad već rade u fušu, ne treba ih i dodatno plaćati za to. Em, ne plaćaju poreze, em. im se još daje naknada ! Ma toga nema nigdje!


registracija
12/2/10

Dančo, 10.03.10. 09:41

Neka objave registar branitelja i međusobno će rješiti sve probleme. S 510.000 registriranih branitelja mogli smo napraviti Veliku Hrvatsku. Nažalost, pravi branitelji stradaju i dobivaju manje mirovine nauštrb onih koji nisu vidjeli crtu bojišnice a nalaze se na tom popisu.
Također, svi plaćamo i povlaštene mirovine pojedinim bivšim pripadnicima HVO-a koji su bili politički komesari kad su se pravi pripadnici HVO-a borili. To je slika HDZ-a i klasično kupovanje glasova.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika