11.03.2010. / 19:59

Autor: Ana Smrečki

U pozadini ukidanja 'harača': HDZ priprema prijevremene izbore, a Vlada rebalans

Osim o rebalansu, spekulira se i o prijevremenim parlamentarnim izborima. Večernji list ima neslužbene informacije predstavnika vladajuće koalicije koji tvrde da se HDZ ozbiljno priprema za prijevremene izbore. Činjenica je da je vijest o ukidanju 'harača' Kosor objavila potpuno neočekivano na sjednici Vlade

Mediji šuškaju da je ukidanje prve stope 'harača' uvod u rebalans proračuna, okokojeg će premijerka Kosor i ministar Šuker imati 'pune ruke' poslaMediji šuškaju da je ukidanje prve stope 'harača' uvod u rebalans proračuna, okokojeg će premijerka Kosor i ministar Šuker imati 'pune ruke' poslaNeočekivani obrat u Banskim dvorima. Iako premijerka Jadranka Kosor do prije nekoliko dana nije mogla ni izustiti 'ukidanje kriznog poreza', od 1. srpnja i taj antirecesijska mjera odlazi u povijest. Barem ona niža stopa od dva posto, koja se odnosi na sva primanja do 6 tisuća kuna. Ona veća stopa, od četiri posto, koja obuhvaća plaće, honorare i mirovine od 6 tisuća kuna ostaje do daljnjega. Točno godinu dana od uvođenja 'harača', tog će posebnog poreza biti oslobođeno oko 700 tisuća radnika i gotovo 250 tisuća umirovljenika, koji su mjesečno bili 'kraći' za od 60 do 120 kuna.

Čak 2 milijarde kuna od 'harača'

Onih koji primaju plaću veću od 6 tisuća kuna u Hrvatskoj ima 310 tisuća. Od te brojke, zaposlenih je 300 tisuća, a umirovljenika 10 tisuća. Njima se mjesečno uzima četiri posto, što ukupno iznosi oko 240 kuna. Kako piše Večernji list, ove godina država će u svoju blagajnu posebnim porezom inkasirati preko 2 milijarde kuna, no taj će iznos biti umanjen za nešto malo manje od pola milijuna kuna zbog ukidanja niže stope kriznog nameta.

Tračak optimizma za građane

Hoće li ovaj potez Banskih dvora pokrenuti posrnulo hrvatsko gospodarstvo i povećati potrošnju kod građana, nije sasvim jasno. Građanima je potreban taj 'tračak optimizma' na koji se poziva premijerka Kosor, no je li dodatnih sto kuna u novčaniku dovoljno za preživljavanje u ovim kriznim vremenima? Očekivano, oporba likuje. Poručuju da krizni porez nije trebalo ni uvoditi, ali i da je njegovo nepotpuno ukidanje nedovoljno za pokretanje gospodarstva.

Uvod u rebalans proračuna

Stručnjaci pak smatraju da je ukidanje jedne stope 'harača' uvod u prvi ovogodišnji rebalans proračuna. Vladajući poručuju da su državne financije stabilne, pa rebalans još nije ni na vidiku. Iako takav scenarij prizivaju neki HDZ-ovci, premijerka Kosor i ministar financija Ivan Šuker nekoliko su puta u javnosti povrgnuli takva nagađanja.

Sve dobre vijesti rezervirane za premijerku Kosor

Osim o rebalansu, spekulira se i o prijevremenim parlamentarnim izborima. Večernji list ima neslužbene informacije predstavnika vladajuće koalicije koji tvrde da se HDZ ozbiljno priprema za prijevremene izbore. Činjenica je da je vijest o ukidanju 'harača' Kosor objavila potpuno neočekivano na sjednici Vlade. Ta informacija, kako to obično biva, nije uspjela procuriti u medije uoči sjednice, što će reći da je ona donesena u najstrožoj tajnosti. Ova će joj odluka sigurno popraviti rejting, kako u javnosti tako i u HDZ-u.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
18/10/09

NikoLac, 11.03.10. 21:47

O potezima ove Vlade je suludo bilo šta komentirati. Ja imam osobno pravilo: Bilo tko me može prevariti dva puta i nikad više. HDZ me je do sada prevario dva puta i više neće nikada. Jedva čekam slijedeće izbore da vidim face sada vladajućih kad budu brojali svoje glasove.


registracija
9/2/10

nlukac11, 13.03.10. 13:34

ja samo molim iako znam da je to utopija godinu bez povečanja cijena


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika