13.03.2010. / 09:57

Autor: Renato Baretić

Zašto ne vjerujemo Šlogaru da je ubio Ivanu Hodak?

Zašto smo i dalje skloniji oslanjati se na svoju nejasnu i neargumentiranu slutnju, nego na detaljno obrazloženu presudu? Što nas to priječi prihvatiti pravorijek u jednom od najvažnijih slučajeva u novijoj povijesti hrvatskog pravosuđa?

Zašto svaki važniji policijski ili sudski slučaj u nas mora vući neku sjenu i barem jedan "rep"? Zašto se tako obeshrabrujuće rijetko događa da počinitelj nekog teškog zločina bude pravodobno uhićen, profesionalno obrađen, utemeljeno optužen, stručno branjen i nedvojbeno pravedno osuđen i da javnost bude zadovoljna svim činovima te drame? Zašto svi toliko sumnjamo u policiju, tužiteljstvo, odvjetnike i pravosuđe? Je li stvar u nekom našem kolektivnom unutarnjem porivu, ili ipak u stečenom promatračkom iskustvu?

Zašto, recimo, u javnosti dominira dojam kako u apsolutnu i nedjeljivu Šlogarovu krivnju za ubojstvo Ivane Hodak iskreno (barem na papiru) vjeruju tek tužiteljstvo i sudsko vijeće koje ga je osudilo na 30 godina? Jesmo li svi skupa malo odveć podložni teorijama zavjere, ili doista imamo osnovanih razloga sumnjati da je Žila jedan i jedini počinitelj tog zlodjela? Ako imamo, zašto ih ne iznesemo javno? Aha, zato što ih ipak nemamo... Ali zbog čega smo onda toliko sigurni da to sto posto nije cijela priča, i zašto tako mazohistički uživamo u tom svom neutemeljenom i nepotkrijepljenom uvjerenju? Zato što nam je tako lakše pronaći teme za razgovor u bolničkim čekaonicama i hodnicima zavoda za nezaposlene?

Žilina priča šupljikavija je od čarapa u kojima je uhićen - ja bih u nju doživotno posumnjao istog trenutka kad bi mi smrdljivi skitnica iz zaprešićkog štaglja, priznajući umorstvo, krenuo pričati da ga je mučila perut i da je potegnuo skroz do Zrinjevca da baš u "Lushu" (a ne u nekom periferijskom minimarketu, na veresiju) uzme skupi šampon, valjda neki pH neutralni, takav svi skitnice preferiraju... - ali činjenica je da ni kroz jednu od tih rupa ni policija, ni tužitelji, ni obrana, niti sudsko vijeće nisu uspjeli doprijeti do ičega uvjerljivijeg, otvarajući tako javnosti širom vrata štaglja prepunog krmiva za dugogodišnje preživanje.

Zašto im onda i dalje ne vjerujemo, nikome od njih u cijelom tom tragičnom lancu, od osuđenog Šlogara do suca vijeća Turudića? Zašto smo i dalje skloniji oslanjati se na svoju nejasnu i neargumentiranu slutnju, nego na detaljno obrazloženu presudu? Što nas to priječi prihvatiti pravorijek u jednom od najvažnijih slučajeva u novijoj povijesti hrvatskog pravosuđa?

Meni je to totalno nejasno. Hajde, pametni moji, objasnite mi, da vas čujem!

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 13.03.10. 11:26

kaze zagorec perkovicu: "jeli vi znate sto ce se otvoriti?" i potom njegovom odvjetniku ubija kcer beskucnik koji trazi sampon u lush-u?? hello??


registracija
16/11/09

simo, 13.03.10. 16:59

Vaša je greška što osobne teorije urote i slićne porive projecirate na kako kažete narod.Narod ne posjeduje toliko dvojbi poput vas, a znate zašto?Zato jer ne žive od raznih teorija i fabriciranja skandala.Mislim da bih se trebali prestati skrivati iza tobožnjeg interesa javnosti,to je podosta loš argument za proturanje kojekakvih trivijalija u javnost.I još se nebih složio da javnost sumlja u policiju kao ni u pravosudni sustav,ta je sumlja odlika lijeve političke provinijencije kojoj i vi pripadate, a ne kako kažete hrvatske javnosti.Buditi barem toliko pošteni prema navedenoj javnosti.


registracija
23/8/09

xaron, 13.03.10. 23:14

Zašto ne vjerujemo Šlogaru da je ubio Ivanu Hodak,
a vjerujemo da je onaj idiot ubio Johna Lenona ?
Tako bi valjda trebao da glasi kompletan naslov.
Odgovor je da smo mi kolektivno odlucili da je za
sve lose u drzavi kriv netko drugi ( vlada ..) a za sve dobro sam zasluzan samo JA. I mi kolektivno
ovo gnusno ubistvo pripisujemo drugima ( vladi...)
jer MI ( Slogari..) nismo u stanju uciniti tako nesto.
Ova kolektivna zasljepljenost svojom (JA) velicinom i mizernoscu drugih ( vlada...) pokazuje velicinu raskola izmedju gradjana i vlasti. Nitko i ne pokusava reci : Hej pa MI smo izabrali tu vladu a
mogli smo izabrati i neku drugu koja predstavlja
NAS onakve kakvi jesmo. Tu se i javlja pravi problem jer SVI u dubini duse znaju da bi se i oni
ponasali isto kao i ta "vlada" da dodju na polozaj,
jer dok optuzuju vladu za veliki dug dobro znaju
da je u tom dugu i njihov auto kupljen na kredit u
stranoj banci za kune , koji treba vratiti u devizama
obezbjedjenim kroz izvoz necega sto mi nismo u
stanju napraviti zato sto to JA i nije nesto sto bi
se moglo prodati na stranom trzistu za devize.
Posteno gledano : nitko vani nedaje ni shit za ono
sto smo mi u stanju napraviti sa svojim velikim JA.


registracija
30/6/09

Marceza, 14.03.10. 04:34

Meni se čini da su ga prebrzo osudili..Obično kad se radi o stvarnom zločincu potrebne su godine suđenja...Ovako su nabrzaka sve dokaze uspjeli skupit,sve lijepo dogovorit.Čovjek je vjerojatno pod ucjenom.
Sva one priče oko dna-a, oružja,teniskih terena ili što već su kao iz nekakvog kriminalističkog crtića.. Narod ima 6 čulo...,a za to nisu potrebni dokazi...


registracija
4/1/09

miroljubiv, 14.03.10. 11:42

Tko uopće vjeruje ovoj državi i kljaštrom pravosuđu koje nije u stanju promijeniti javno mijenje,jer nema čime,niti je educirano da išta sposobnog napravi korisno ovoj državi.ovako budalast narod kao što smo mi,rijetko se rađa na ovoj planeti.


registracija
16/11/09

simo, 14.03.10. 15:19

BRAVO Xaron!
Navedeni dug je zanimljiva tema.
Taj dug mi itekeko vraćamo nije nam poklonjen.
Možda bi trebalo progovoriti o bespotrebnom luksuzu bivšeg predsjednika Mesića. Skloniji smo prozivati glomazni državni aparat, umjesto kritike na golemi i skupi post predsjednički aparat.Novinari su kupljeni paraobavještajnom ekskluzivom iz ruku bivšeg predsjednika,i dužni su održavati višoke standarde njegove popularnosti.Bljak!


registracija
30/6/05

astajcic, 15.03.10. 11:07

Postoje nezadovoljni ljudi, koji čuče u zatvorima ili negdje drugdje i ne sviđa im se ljubav i normalan život. Ponašaju se kao da nemaju vlastitu djecu ili su pak uvjereni kako su nedodirljivi na svojim tronovima. Kraljevi u bajkama obično imaju tri sina, a samo onaj najmlađi pokazuje neki moral. Isto tako čitanje tuđih e-mailova vrlo je nepristojno, ja osobno ne bi nikoga ubio zbog toga, a vi?


registracija
15/3/10

JEJA, 15.03.10. 23:06

Zašto ne vjerujemo Šlogaru...? Jer nema valjani motiv. Jer ubojstvo Ivane Hodak i Ive Pukanića unutar mjesec dana ne izgleda slučajno kad se ima u vidu povezanos njima bliskih ljudi.


registracija
19/12/09

tricycle, 16.03.10. 01:39

šta je pokazao poligraf...?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika