14.03.2010. / 22:14

Autor: Ana Smrečki

Likvidacije u Hrvatskoj: Od teorija zavjere, političke pozadine do bezobzirne osvete

U iščekivanju pravomoćnosti presude za Mladena Šlogara, pratimo suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića koje je u tijeku. Optuženici u ponedjeljak ujutro ponovno sjedaju u sudnicu zagrebačkog Županijskog suda, a već uhodanoj ekipi, od nedavno se pridružio Bojan Gudurić

Mladen Šlogar za ubojstvao Ivane Hodak dobio je 30 godina zatvoraMladen Šlogar za ubojstvao Ivane Hodak dobio je 30 godina zatvoraMladen Šlogar ubojica je Ivane Hodak i za to će kazneno djelo, odležati 30 godina iza rešetaka. Tako je odlučio zagrebački Županijski sud na čelu sa sucem Ivanom Turudićem. Za takvu odluku sudskom vijeća, ključni su bili krunski dokazi, iskazi svjedoka, ali i psihoanaliza samog ubojice. No, javnost je od početka skeptična i sumnjičava da je upravo Mladen Šlogar ubojica kćeri poznate zagrebačke obitelji, tim više što je glavni motiv ovog zločina osveta odvjetniku Zvonimiru Hodaku.

Brutalne lividacije u Zagrebu zgrozile Hrvatsku

Kako je Šlogar u iskazu danom policiji nakon uhićenja rekao, Ivanu je ubio jer se želio osvetiti njezinom ocu, koji mu je prije 15 godina obećao naći posao, koji mu na kraju nikada nije sredio. Priča je to u koju je malo tko u Hrvatskoj povjerovao, budući da je ovo brutalno ubojstvo u samom središtu Zagreba, u bijelo doba dana, zgrozilo cijelu zemlju. Druga brutalna likvidacija, nekoliko tjedana kasnije, ona Ive Pukanića i Nike Franjića, također u centru Zagreba, za neke je samo bila potvrda da se radi o porukama kriminalnog milja.

Nema nikave teorije zavjere

Pokazalo se da ta dva slučaja nemaju nikakve veze i da je Ivanu Hodak ubio agresivan, pasivan i narcisoidan Šlogar, koji kakao je rekao dr. Goreta pati od trajne poremećaje ličnosti. Ne radi se o nikakvoj teoriji zavjere, poručio je sumnjičavim građanima sudac Turudić nakon izricanja presude. Smatra da je tijekom šestomjesečnog suđenja nedvojbeno dokazano da je Šlogar počinio ubojstvo iz bezobzirne osvete, budući da je 'imao povijest' s obitelji Hodak.

Tvrdnje obrane, da je mjestu zločina podmetnuta grickalica na kojoj su nađeni tragovi Šlogarove DNK, kao i da je njegovo priznanje dano napismeno policiji Turudić drži apsurdom. Podsjeća da je pištolj kojim je ubijena mlada odvjetnička vježbenica pronađen u sjeniku kod Zaprešića u kojem je Šlogar spavao.

'Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Bejrut'

Nije nezamariva ni politička pozadina cijelog slučaja. Dva brutalna atentata u srcu metropole podigla su na noge cijelu Hrvatsku. Osim što su ovi nesvakidašnji događaju šokirali građane, dogodile su se i smjene u policiji i MUP-u. Zastrašujuća poruka tadašnjeg premijera Sanadera: 'Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Bejrut' bila je poruka da iza tih likvidacija stoji nešto 'veliko'. Takve reakcije bile su očekivane, jer se naciji moralo nešto reći, jer su smjene u europskim državama normalan slijed događaja u takvim slučajevima.

Nastavlja se suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića

Ključno pitanje, na koje hrvatska javnost još nije dobila odgovor je i je su li u ovim atentatima zakazale obavještajne službe i ako jesu zašto jesu. U iščekivanju pravomoćnosti presude za Mladena Šlogara, pratimo suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića koje je u tijeku. Optuženici u ponedjeljak ujutro ponovno sjedaju u sudnicu zagrebačkog Županijskog suda, a već uhodanoj ekipi, od nedavno se pridružio Bojan Gudurić koji je iz BiH naknadno izručen Hrvatskoj. Suđenje je bilo odgođeno kako bi se mogao pripremiti za suđenje i odabrati svog odvjetnika.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika