14.03.2010. / 23:18

Autor: Ana Smrečki

Sve glasnije kritike na račun HNB-a: Stručnjaci zagovaraju porez solidarnosti

Austrijanci predlažu uvođenje posebnog poreza na aktivu banaka po stopi od 0,07 posto, a to bi državi na godišnjoj razini donijelo oko 500 milijuna eura. Vlada ga, stoga predstavlja kao porez solidarnosti profitabilnoga bankarskog sektora. Za hrvatskoj stručnjaka Ivana Lovrinovića to nije nikakva novost

Guverner HNB-a Željko Rohatinski u posljednje vrijeme u središtu pozornostiGuverner HNB-a Željko Rohatinski u posljednje vrijeme u središtu pozornostiSve su glasnije kritike na račun banaka u vrijeme teške gospodarske krize. Prvo su se na našu centralnu banku indirektno obrušili članovi vladajućeg HDZ-a koji sjede u saborskim klupama, potom predstavnici Vlade, a čujemo i negodovanje koje preko medija šalju predstavnici Crkve. Stručnjaci se slažu da svi plaćamo danak krize, osim banaka koje i dalje ostvaruju ogromnu dobit. Banke su apsolutno za zaštićene i nitko im ništa ne može, a da bi se tome stalo na kraj, Hrvatska bi se trebala ugledati na svoje susjede.

U proračunu 500 miljuna eura godišnje

Naime, kako piše Večernji list Austrijanci predlažu uvođenje posebnog poreza na aktivu banaka po stopi od 0,07 posto, a to bi državi na godišnjoj razini donijelo oko 500 milijuna eura. Vlada ga, stoga predstavlja kao porez solidarnosti profitabilnoga bankarskog sektora. Za hrvatskoj stručnjaka Ivana Lovrinovića to nije nikakva novost, budući da on kao profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu takav model već neko vrijeme zagovara u Hrvatskoj.

Od vladinih mjera imaju koristi samo banke

Smatra da su vladine mjere za oporavak hrvatskog gospodarstva, kao primjerice poticanje stanogradnje nedostatne, budući da će od njih opet profitirati samo banke. Stoga se Lovrinović zalaže za novi model ekonomske politike koji bi izvukao našu zemlju iz krize. Poručuje da se taj model morao donijeti u roku dva mjeseca, budući da se Hrvatska trenutno nalazi u situaciji da joj monetarna politika diktira ekonomsku, što se ubrzo mora promijeniti.

Pritom pojašnjava da ne treba imati nerealna očekivanja od monetarne politike, ali se zalaže za hitno imenovanje tima ljudi koji će restrukturirati brodogradnju, Hrvatske željeznice, poljoprivredu i zdravstvo. Istodobno, poručuje da ne treba mijenjati tečaj, no poručuje da nova ekonomska politika mora biti sinkronizirana, jer će se on u protivnome ubrzo sam slomiti.

Rohatinski ipak nije mahao ostavkom

U međuvremenu treba sinkronizirati i odnose na relaciji Vlada HNB. Iako se spekuliralo da je guverner Rohatinski zbog oštrih kritika sa saborske govornice zaprijetio premijerki Kosor svojom ostavkom, čini se da od tih nagađanja ništa nije točno. Naime, kako je prvi čovjek naše centralne banke otkrio neki dan, na razgovoru u Banskim dvorima nije mahao ostavkom niti je tražio sankcije za HDZ-ovog Gorana Marića koji je optužio središnju banku da zarađuje u vrijeme krize na uštrb siromašnih građana.Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks najavljuje bolne rezove poručuju da je Vlada za njih spremnaPotpredsjednik Sabora Vladimir Šeks najavljuje bolne rezove poručuju da je Vlada za njih spremna

Šeks zagovara suradnju s manje žalaca

I dok je za vladajuće i HNB ta priča, očito završena poruku upozorenja iz Slavonije poslao je sveprisutni HDZ-ov Vladimir Šeks. Smatra da suradnja s vladajućom koalicijom mora biti malo elastičnija i s manje žalaca. Za prevladavanje teške gospodarske krize Šeks predlaže teške i bolne rezove, poručujući da za njih Vlada itekako ima snage te da ih u prvoj mjeri trebaju osjetiti oni bogatiji članovi našeg društva.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
30/6/05

astajcic, 15.03.10. 11:47

Netko mora profitirati od krize. Nismo bez razloga manje plaćeni da radimo više posla.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika