15.03.2010. / 22:58

Autor: Ana Smrečki

Ostvaruju se crne prognoze: Broj nezaposlenih i radnika bez plaće već 400 tisuća

Spekulira se o čak 320 tisuća nezaposlenih u veljači ove godine, a ako se toj brojki pridodaju oni koji ne primaju plaću, dolazimo do zastrašujućih podataka, od gotovo 400 tisuća onih koji ili ne rade ili odlaze na posao, a za to ne primaju nikakvu naknadu

Neslužbeni podaci HZZ-a za veljaču govore o čak 320 tisuća nezaposlenih u HrvatskojNeslužbeni podaci HZZ-a za veljaču govore o čak 320 tisuća nezaposlenih u HrvatskojProsvjedi, štrajkovi glađu, preuzimanje tvornica nezadovoljnih radnika koji mjesecima nisu primili plaću, aktualna su slika hrvatske stvarnosti. U iščekivanju službenih podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za veljaču, u medijima su se pojavile crne brojke. I kad mislimo da ne može gore, čini se da se pesimistične prognoze od 500 tisuća nezaposlenih u našoj zemlji polako, ali sigurno ostvaruju.

Neslužbeno: U veljači već 320 tisuća nezaposlenih

Spekulira se o čak 320 tisuća nezaposlenih u veljači ove godine, a ako se tom broju pridodaju radnici koji ne primaju plaću, dolazimo do zastrašujućih podataka, od gotovo 400 tisuća onih koji ili ne rade ili odlaze na posao, a za to ne primaju nikakvu naknadu. Prema podacima za siječanj ove godine, na burzi je ukupno registrirano oko 310 tisuća ljudi, što je skoro 55 tisuća više nego lani.

No, ni prognoze za buduće razdoblje nisu previše optimistične. Predviđa se povećanje broja nezaposlenih, najviše zbog stečaja. Stručnjaci Vladi savjetuju smanjenje javne potrošnje i poticanje domaće proizvode. Također, kako bi se potencirala potrošna, čime bi se otvorila i neka nova radna mjesta, sugerira se ukidanje više stope kriznog poreza, od četiri posto.

Nezadovoljnika sve više, a pregovori sa sindikatima tek počinju

Da od toga za sada neće biti ništa, potvrdila je premijerka Jadranka Kosor, koja je pak do Uskrsa najavila nove mjere za javna poduzeća te akcijski plan za borbu protiv korupcije do 2012. poručuje i da rebalans državnog proračuna za sada nije potreban, poručujući da se svakodnevno razgovara o mjerama koje bi mogle smanjiti rashodovnu stranu proračuna. Radi li se o ukidanju božićnica i regresa, Kosor nije željela precizirati, podsjećajući da pregovori sa sindikatima na tu temu tek trebaju početi.

Srećom, pred nama je nova turistička sezona, čiji nas prihodi jedino mogu donekle izvući iz postojeće situacije. Ljeto je slamka spasa i za veliki broj nezaposlenih, koji odrađuju sezonske poslove, kojih za vrijeme ljetnih mjeseci, srećom na našoj obali ima u izobilju.

Vezane vijesti

Izraelski turisti produžit će turističku sezonu

Izraelski turisti produžit će turističku sezonu

"Hrvatska je država turizma, a Izrael država turista jer putujemo tri puta godišnje i upravo je to dobitna kombinacija na zadovoljstvo obiju strana",… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 16.03.10. 04:27

Nezaposlenost raste, a nema ni love
zataknula Jaca sve broseve nove
razdragana ona sva blista od srece
i srce nam razgali a sve ko da nece
sve udilj puku raspolozenje cvate
nigdje ove ljepote nema mili brate
papu Benedikta pohodila premijerka
on je mestar pravi pronaci ce lijeka
on ce nam pomoci nema nam druge
ionako svijetu smo vec postali sluge
nebesa prostrana u vama je nas spas
otvorite gluho uho i cujte nas glas
ovoj mojoj pjesmi ne vidi se kraja
nekom puca prsluk a nekome jaja
nauk dobar imamo od uzoritog tate
ne spominjem ime a prezime znate


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika