17.03.2010. / 22:08

Autor: Ana Smrečki

Ministar Šuker konačno potvrdio: Ništa od isplate regresa i božičnica ove godine

«Kada se govori o plaćama i mirovinama, to zadnje dolazi na red. Situacija je takva da mi tek trebamo razgovarati sa socijalnim partnerima jer će ove godine biti naprosto nemoguće naći sredstva za isplatu božićnica i regresa, a razgovarat će se i o povlaštenim mirovinama», poručuje naš glavni hrvatski financ

Ministar finacija Ivan Šuker također najavio bolne rezove u proračunuMinistar finacija Ivan Šuker također najavio bolne rezove u proračunuSvi traže, a novaca je sve manje i manje, rekao je ministar financija Ivan Šuker u intervjuu za HTV-ovu emisiju Dossier.hr, poručivši da svoju poziciju u ovim kriznim vremenima ne bi poželio ni svojem najvećem neprijatelju. Govoreći o stanju u državnoj blagajni, Šuker je pojasnio da je proračun dinamična stvar, odnosno da su u prva tri mjeseca prihodi uvijek manji nego u ostatku godine.

Odgađanje rebalansa ne znači guranje 'glave u pijesak'

Govoreći o rebalansu proračuna, kojeg mnogi danas u Hrvatskoj zagovaraju, Šuker kaže da situacija nije sjajna, ali da se sve drži pod kontrolom. Nije mu jasno zašto se o rezanju budžeta govori kao o nekom bauku. Podsjeća da se rebalans radi onda kada su prihodi i rashodi neuravnoteženi. Otkriva da Ministarstvo financija prati i analizira situaciju u državi te kada se procjeni da je rebalans potreban, predložit će ga premijerki Kosor. Odbacio je navode pojedinih političkih struktura u zemlji da je odgađanje rebalansa guranje 'glave u pijesak'.

«Ja sam se prošle godine naslušao svega i svačega, međutim uspješno smo završili godinu. Nismo bankrotirali, sve su plaće i obveze isplaćene na vrijeme i to ukazuje da možemo financirati svoje rashode», poručuje Šuker.

Doplatak za djecu i rodiljne naknade ostaju

Iako je premijerka Kosor već najavila nove bolne rezove u proračunu, ministar financija nije želio precizirati o čemu se radi. Poručuje da je kompletna rashodovna strana proračuna na reviziji, poručivši da će o rezovima govoriti kada za to dođe vrijeme. Ipak, poručuje da se sigurno neće dirati doplatak za djecu kao ni rodiljne naknade.Premijerka Jadranka Kosor najavit će bolne rezove kada za to dođe vrijemePremijerka Jadranka Kosor najavit će bolne rezove kada za to dođe vrijeme

«Kada se govori o plaćama i mirovinama, to zadnje dolazi na red. Situacija je takva da mi tek trebamo razgovarati sa socijalnim partnerima jer će ove godine biti naprosto nemoguće naći sredstva za isplatu božićnica i regresa, a razgovarat će se i o povlaštenim mirovinama», poručuje naš glavni hrvatski financ. Govoreći o sve češćim prosvjedima u Hrvatskoj, Šuker smatra da se problemi ne mogu riješiti na ulici, poručujući da si njima vjerojatno netko želi prikupiti jeftine političke bodove.

Do daljnjega nema ukidanja više stope kriznog poreza

Govoreći o porezima, ponovio je da je upravo on bio najveći protivnik kriznog poreza. Kaže da je porezno opterećenje došlo do plafona, poručujući da će se o smanjenju poreza razmišljati kada dođe do gospodarskog oporavka. Veća stopa kriznog poreza od četiri posto za sada se neće ukidati, hoće li se ona ukinuti d kraja godine, pokazat će vrijeme. Otkrio je da su čelnici telekomunikacijskih kompanija napravili veliki pritisak prema svojim upravama u inozemstvu kada je u našoj zemlji uveden porez na SMS. One su tada preko svojih vlada vršili veliki pritisak na hrvatsku vladu.

Smatra da bi se slična stvar dogodila i u slučaju kada bi se uveo porez solidarnosti prema bankama. Ipak, poručuje da bi banke trebale smanjiti kamate jer bi i one na taj način, poručuje Šuker imale koristi od tog poteza po oporavku gospodarstva u našoj zemlji. A jedan od utega hrvatskog gospodarstva su i naša brodogradilišta. Priznaje da su ona trebala biti restrukturirana prije četiri godine. Otkrio je da će sadašnja privatizacija škverova koštati oko 13 milijardi kuna.

'Ljubav cvijeta' između Šukera i Rohatinskog

Guverner Željko Rohatinski dobro surađuje s Banskim dvorimaGuverner Željko Rohatinski dobro surađuje s Banskim dvorimaOsvrnuo se i na svoj odnos s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim o kojem mediji u posljednje vrijeme sve više bruje. Ne slaže se s ocjenom stranačkog kolege Gorana Marića koji se za vrijeme saborske rasprave o Izvješću HNB-a obrušio na rad naše centralne banke. Kaže da s guvernerom Željkom Rohatinskim ima odličan odnos i smatra da on dobro radi svoj posao. Odbacio je nagađanja da upravo on stoji iza napada na guvernera, pojašnjavajući da bi on eventualne nesuglasice s prvim čovjekom banke riješio u 'četiri oka'.

Iako za neke djeluje previše optimistično u ovoj teškoj situaciji, Šuker smatra da se tumornim licem i pesimizmom ništa ne rješava, poručujući da oni koji kritiziraju optimizam i osmjeh ne voli život. Na pitanje tko doma vodi budžet ministra financija, Šuker odgovara kako je supruga zadužena za nabavku i trošenje, a da je on zadužen za prihode.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
2/12/07

lei, 17.03.10. 23:51

Da,prvo ukidaju božicnice i regrese,a onda će razgovarati o POVLAŠTENIM mirovinama,Mo'š mislit....


registracija
17/12/09

petrus, 18.03.10. 08:12

Gospodo, a što je s vašim plaćama? Možete jebati jadni narod a svoje plaće ne dirate. Budite solidarni pa to sredite. Jadranka zna vikati u Saboru "Živjela Hrvatska" kao da joj je stalo do iste. Da ti je stalo do zemlje odlučila bi se žrtvovati i sebi i svojima ukinula plaću ili ako te manje boli, odstupi s vlasti i neka vas više nikada ne vidimo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika