25.03.2010. / 22:17

Autor: Ana Smrečki, Hina

'More je kopno': Vlast mora preuzeti odgovornost u slučaju gubitka našeg mora

U priopćenju koje su poslali javnosti stoji da se Ustavni sud treba na vrijeme očitovati o Zakonu o potvrđivanju Sporazuma o arbitraži hrvatske i slovenske vlade. Predstavnici inicijative 'More je kopno' smatraju da su hrvatske institucije, na prvom mjestu Sabor i Vlada, za razliku od slovenskih institucija, izigrali i zaobišli puls hrvatskih građana po ovom pitanju

Nakon što je slovenski Ustavni sud objavio odluku kako je Arbitražni sporazum u skladu s njihovim ustavom, čime se nastavlja postupak ratifikacije, oglasila se naša građanska inicijativa 'More je kopno'. Podsjećaju da su početkom siječnja 2010. godine podnijeli našem Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti toga zakona.

Građanska inicijativa 'More je kopno'Građanska inicijativa 'More je kopno'U priopćenju koje su poslali javnosti stoji da se Ustavni sud treba na vrijeme očitovati o Zakonu o potvrđivanju Sporazuma o arbitraži hrvatske i slovenske vlade. Predstavnici inicijative 'More je kopno' smatraju da su hrvatske institucije, na prvom mjestu Sabor i Vlada, za razliku od slovenskih institucija, izigrali i zaobišli puls hrvatskih građana po ovom pitanju.

Građanska inicijativa obrušila se i na Mesića i na Josipovića

Obrušili su se i na bivšeg, ali i aktualnog predsjednika, Mesića i Josipovića, ocijenivši da su u slučaju Arbitražnog sporazuma pokazali 'kapitulantsku politiku prešutnim prihvaćanjem, odnosno nedosljednim protivljenjem'. Smatraju i da je upitna legalnost i legitimnost Zakona o potvrđivanju Sporazuma o arbitraži hrvatske i slovenske vlade. Spomenuti zakon drže upitnim, ako se o njemu ne očituje Ustavni sud RH.

Istodobno, ova građanska inicijativa sumnja u dobronamjernost hrvatskih vlasti, a napominju da će u slučaju eventualnog gubitka hrvatskog mora ista ta vlast morati preuzeti odgovornost za veliku štetu koja bi tim potezom bila načinjena našoj zemlji. Podsjećaju i da je ovaj sporazum u Hrvatskoj ratificiran u vrijeme kada su se prikupljali potpisi građana za raspisivanje referenduma o provedbi Arbitražnog sporazuma.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika