28.03.2010. / 22:30

Autor: Ana Smrečki

Ministar Popijač: Puno je teže biti na čelu ministarstva nego voditi veliku firmu

«Jedino gospodarski oporavak može zaustaviti pad zaposlenosti i podići ponovno razinu aktivnosti», poručuje resorni ministar. Zaključuje da država mora štiti radnike, a ne neradnike te da se oni koji žele raditi ne smiju otpuštati bez razloga

Ministra gospodarstva Đuro PopijačMinistra gospodarstva Đuro PopijačMinistar gospodarstva Đuro Popijač otkrio je u RTL-ovom Intervjuu tjedna da nije imao vremena za uhodavati se na novom radnom mjestu, no ipak priznaje da se vrlo brzo snašao te da se osjeća kao da je već nekoliko godina u fotelji ministarstva gospodarstva. Iako je dio tima Jadranke Kosor, ne osjeća se kao političar, budući da to nikada nije bio.

Dobar odnos s premijerkom Kosor

«Puno je teže biti na čelu jednog ministarstva, nego voditi firmu, budući da sam vodio jednu takvu sa čak pet tisuća zaposlenih. Uvijek sam radio u velikim sustavima, bio sam i na čelu gospodarskih okruženja. Da sve to nemam iza sebe, ne znam kako bi sada funkcionirao», poručuje Popijač.

Kaže da dobro funkcionira s premijerkom Kosor, no ne može procijeniti da li bi mu bilo lakše kada bi se učlanio u HDZ. Budući da je kao poslodavac često kritizirao Vladu, kaže da kao ministar u istom tom timu nije bitno promijenio mišljenje oko ključnih problema u hrvatskom gospodarstvu.

«U onim ciljevima koje nastojim ostvariti svojim radom, nisam promijenio mišljenje. O poduzetništvu i o onome što država mora raditi u odnosu na te probleme ne mislim ni milimetra drukčije», poručuje Popijač koji pojašnjava da implementacija ideja u živo iziskuje određeno vrijeme.

Poduzetničke interese usuglasiti s politikom

Kaže da mu nije teško pregovarati s bivšim kolegama iz Hrvatske udruge poslodavaca, pojašnjavajući da potpuno razumije njihove zahtjeve. Iako je trenutno dio Vlade, razmimoilaženja, poručuje nema, no zadaća mu je poduzetničke interese usuglasiti s političkom dimenzijom u Banskim dvorima.

Govoreći o suradnji s ministrom financija Ivanom Šukerom, Popijač kaže da funkcioniraju na dnevnoj razini, te da se direktno susreću na rješavanju brojnih problema. Otkriva da ne može ništa riješiti sam, ne zato što mu je Šuker, kao i potpredsjednik Vlade šef, nego zato što je on sam odgovoran za ono što drugi ministri u Vladi rade, uključujući i Popijača.

Osvrnuo se i na drugi krug privatizacije hrvatskih brodogradilišta. Ako on ne uspije, vladajući su nekoliko puta najavili da imaju plan B, iako nitko ne zna o čemu se točno radi. Popijač smatra da Vlada, ali i sama brodogradnja moraju imati dovoljno snage za promijene kako bi počeli funkcionirati u normalnim tržišnim okolnostima. Ministar smatra da tu nema velike drame, ali poručuje da se više neće moći računati na stalne subvencije, pomoć ili jamstva.

Štititi radnike, a ne neradnike

Po pitanu novih radnih mjesta i vrtoglavom broju nezaposlenih, Popijač je optimist. Pojašnjava da Vlada ne otvara nova radna mjesta, poručujući da se prostor za povratak na radna mjesta treba tražiti upravo u gospodarstvu. Ipak, mišljenja je da će doći do rasta zaposlenih, posebno u građevinarstvu, posebno zbog posljednjih vladinih mjera poticanja stanogradnje.

Ključ je smatra, oporavak industrijskog sektora, poručujući da se problemi ne smiju ostavljati novim generacijama. Bitno je, smatra potencirati novu potrošnju, čime će se ljudi početi vraćati na svoja radna mjesta u trgovini, a time će se također uspostaviti nove mogućnosti za veći osobni standard.

«Jedino gospodarski oporavak može zaustaviti pad zaposlenosti i podići ponovno razinu aktivnosti», poručuje resorni ministar. Zaključuje da država mora štiti radnike, a ne neradnike te da se oni koji žele raditi ne smiju otpuštati bez razloga.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika