31.03.2010. / 18:23

Autor: Kristina Gaćarić, Martina Čizmić

Roditelji poručili Gradu: Ne damo da nam zatvore školu i naprave šoping centar

"Ministarstvo je samo dalo preporuku da se nastava u osnovnim školama organizira u jednom turnusu. Kome je onda u interesu da se ova škola zatvori", pita se vijećnica Sanja Dunjko

Neno Horvat, član vijeća roditelja i bivši učenik, ravnateljica Višnja Reljić (Foto: K. Peršun)Neno Horvat, član vijeća roditelja i bivši učenik, ravnateljica Višnja Reljić (Foto: K. Peršun)Informacija da će grad Zagreb zatvoriti osnovnu školu koja se nalazi u samom središtu grada, proširila se putem interneta veoma brzo. Poziv na prosvjed koji je uputila ravnateljica Višnja Reljić, a podržali profesori i učitelji te roditelji privukao je veliku pozornost javnosti.

Naime, prema odluci Gradskog ureda za obrazovanje, toj je školi u nadolazećoj školskoj godini zabranjeno upisivati učenike u 1. razred. Službeno je objašnjenje u najmanju ruku sumnjivo - škola se nalazi u centru grada gdje više nema mnogo djece, odnosno gdje već godinama opada broj djece.

Roditelji su šokirani, pogotovo jer u centru Zagreba postoje svega četiri osnovne škole.

Glumica Barbara Nola i njen suprug redatelj Lukas roditelji su djece koja idu u tu osnovnu školu i šokirani su takvim razvojem situacije.

"Šokiralo me i zgranulo jer kad se treba nešto graditi onda je za to potrebno 30 godina. A kad se treba zatvoriti onda se to odlučuje preko noći. Kako su od četiri škole koje se nalaze u centru grada odabrali baš ovu?", pita se glumica i nastavlja kako će vjerojatno na njenom mjestu za godinu-dvije izniknuti nekakvo parkiralište ili šoping centar jer se nalazi na veoma dobroj lokaciji.

"U ovu školu idu naša djeca. Išao je i Lukas i njegov brat. Ona je davno izgrađena. Ima dvorište i po svim je kriterijima prava škola", ističe Barbara Nola.

Ravnateljica Reljić rekla je kako će odluka Gradskog ureda za obrazovanje prema kojoj njihova škola nema pravo upisivati učenike u 1. razred dovesti do toga da će se škola s vremenom zatvori.

"Isprika je da ova škola upisuje najmanje učenika", ističe ravnateljica.

Jedan od članova Vijeća roditelja i bivši učenik te škole Neno Horvat rekao je kako roditelji odbacuju ideju Gradskog ureda da škola ima nedovoljno učenika. Osim toga, smatraju da za ukidanje manjih škola nije dovoljno dobro obrazloženje recesija.

"Postoji ideja da na ovom mjestu bude srednja škola, navodno 18. gimnazija. Srednjoškolcima je svejedno gdje idu u školu, dok je osnovnoškolcima bitno da budu na mjestu gdje ima dvorište i dvorana. Roditelje brine i kako će na promjenu škole i profesora reagirati stariji đaci. Vijeće roditelja smatra da bi se o tome trebalo raspravljati i u gradskoj skupštini", rekao je Horvat.

Sanja Dunjko, vijećnica gradske četvrti Donji grad istaknula je kako je i ona stanovnik ove gradske četvrti u kojoj ima dovoljno djece.

"Ministarstvo je samo dalo preporuku da se nastava u osnovnim školama organizira u jednom turnusu. Kome je onda u interesu da se ova škola zatvori", pita se vijećnica.

Morana Palinković, potpredsjednica skupštine i gradska zastupnica također ističe kako se radi o školi sa izuzetnim pedagoškim standardima.

"To je jedna besmislena odluka. Ista stvar koju smo proživjeli sa školom u Varšavskoj. A sljedeća je na redu, navodno, O.Š. Izidora Kršnjavog koja se također nalazi u centru Zagreba", rekla je Morana Palinković.

U školi su stoga organizirali potpisivanje peticije protiv zatvaranja škole, a koju je u svega nekoliko sati potpisao oko 800 ljudi. Također, grupa na društvenoj mreži Facebook okupila je i starije generacije koje su užasnute idejom zatvaranja škole koja bi trebala sljedeće godine proslaviti 50 godina svoga postojanja.

Fotogalerija

  • Neno Horvat, član vijeća roditelja i bivši učenik, ravnateljica Višnja Reljić (Foto: K. Peršun)
  • Bračni par Nola pridružio se prosvjedu

Vezane vijesti

Sud u Mostaru naložio uspostavu jedinstvenih škola

Sud u Mostaru naložio uspostavu jedinstvenih škola

Općinski sud u Mostaru ocijenio je diskriminirajućom praksu postojanja dviju škola pod jednim krovom na području Stoca i Čapljine u kojima se nastava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika