01.04.2010. / 14:37

Autor: Hina

Sud odbacio dio dokaza o mitu i nepotizmu: Tajne snimke razgovora Gašpara nezakonite

Branitelji tvrde da su razgovori prikupljeni temeljem nevaljanih sudskih naloga, odnosno da su bili izdati za drugo kazneno djelo, a da se prisluškivanjem došlo do novih otkrića za koje je USKOK trebao tražiti novi nalog

Bariša GašparBariša GašparSudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda izuzelo je danas kao nezakonite dokaze dio tajno snimljenih telefonskih razgovora na temelju kojih USKOK zbog korupcije tereti suspendiranog suca Visokog trgovačkog suda Barišu Gašpara, bivšeg predsjednika zagrebačkog Općinskog građanskog suda Ivicu Pezu i još šestero optuženih.

Obrane svih optuženika zatražile su danas da se iz spisa izuzmu njihovi telefonski razgovori jer su prikupljeni temeljem naloga koji su se odnosili na drugo kazneno djelo i druge osobe. Branitelji su to zatražili nakon što je Vrhovni sud nedavno, odlučujući o žalbama optuženika Davora Maravića i Peze, utvrdio da su zapisi telefonskih razgovora nezakoniti.

Sudsko vijeće je nakon polusatne stanke iz spisa izuzelo razgovore Gašpara, Peze i Josipa Bilića te razgovore Gašpara, Krune Hercega i Maravića vođene od 27. srpnja do 22. kolovoza 2007., dok je za ostale tonske zapise prikupljene tajnim snimanje ustvrdio da nisu nezakoniti.

Branitelji, ali i USKOK najavili su žalbe Vrhovnom sudu na dijelove današnje odluke kojima su nezadovoljni. Tek nakon pravomoćnosti odluke, bit će zakazan nastavak suđenja.

Branitelji tvrde da su razgovori prikupljeni temeljem nevaljanih sudskih naloga, odnosno da su bili izdati za drugo kazneno djelo, a da se prisluškivanjem došlo do novih otkrića za koje je USKOK trebao tražiti novi nalog.

Optužnica Uskoka: Kako je sudac Bariša Gašpar namještao ispite zlatnoj mladeži

Zamjenica ravnatelja USKOK-a usprotivila se izuzimanju tih dokaza, pozivajući se na dosadašnju sudsku praksu i tvrdeći da je riječ o istom kaznenom djelu te da su optuženici jedan drugome "ulazili u djelatnost".

Po pisanju medija, USKOK je, prisluškujući suca Gašpara, "uhvatio" razgovor u kojemu od Peze traži uslugu da se za sudskog savjetnika primi Josip Bilić, nećak njegova prijatelja. Bilić je na natječaju izabran s još troje od 35 kandidata, iako to po rezultatima testova nije zaslužio.

Osim za poticanje Peze na zlouporabu položaja, Gašpar je optužen i za primanje 25.000 eura mita te namještanje pravosudnih ispita.

Ostalih šest optuženih USKOK tereti za davanje mita, pomaganje u primanju mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Herceg i Maravić optuženi su u slučaju podmićivanja Gašpara, a ostalih četvero u slučaju namještanja pravosudnih ispita.

Inače, suđenje je danas formalno krenulo iz početka jer je između dviju rasprava prošlo više od dva mjeseca pa se osmero optuženih ponovno izjasnilo o krivnji. Kao i na početku suđenja sredinom rujna prošle godine svi su izjavili da se ne osjećaju krivima.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika