01.04.2010. / 22:02

Autor: Ana Smrečki, Hina

Idila i na daljinu: Pahor se u Deželi na sva zvona hvali dobrosusjedskim odnosima

Slovenski premijer sadašnje je odnose s Hrvatskom nazvao odnosom prijateljstva i savezništva, u kojima su se, kako kaže počeli rješavati problemi koji su se prije činila nerješivima. Dobrosusjedski odnosi potvrđeni su i jučerašnjim sastankom s premijerkom Kosor u Zagrebu

Nakon neformalnog susreta s premijerkom Kosor, slovenski premijer Pahor potvrdio da Dežela više neće blokirati otvaranje poglavlja Vanjska, sigurnosna i obrambena politikaNakon neformalnog susreta s premijerkom Kosor, slovenski premijer Pahor potvrdio da Dežela više neće blokirati otvaranje poglavlja Vanjska, sigurnosna i obrambena politikaDan nakon neformalnog susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, slovenski premijer Borut Pahor potvrdio je da Dežela više neće blokirati otvaranje poglavlja Vanjska, sigurnosna i obrambena politika u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom. Pahor je ovaj potez pojasnio nastavkom dobrih odnosa Hrvatske i Slovenije.

Slovenski premijer sadašnje je odnose s Hrvatskom nazvao odnosom prijateljstva i savezništva, u kojima su se, kako kaže počeli rješavati problemi koji su se prije činili nerješivima. Dobrosusjedski odnosi potvrđeni su i jučerašnjim sastankom s premijerkom Kosor u Zagrebu. Pahor je nakon još jednog susreta sa svojom hrvatskom kolegicom posebno istaknuo neočekivani napredak u rješavanju otvorenih pitanja. Taj je napredak, kako kaže postignut diplomatskim povjerenstvom koje je formirano početkom godine u Kranjskoj Gori.

Hrvatska i Slovenija nisu u konfliktu nego u savezništvu

Kaže kako ni premijerka Kosor ni on nisu očekivali da će to povjerenstvo već na početku postići dobre rezultate, s kojima su oboje vrlo zadovoljni. Otkriva i da su postignuta konkretna rješenja, ali se o njima neće govoriti dok povjerenstvo ne donese svoje zaključke i ne preda ih na usvajanje hrvatskoj i slovenskoj vladi.

Na ovakav su se princip dvije susjedne zemlje odlučile kako bi se nastavio dobar rad u povjerenstvu, te kako se u ne bi utjecalo na javnost koja je zbog već uobičajenih tenzija ionako pristrana. Pahor pojašnjava kako ni Hrvatskoj, ni Sloveniji nije potreban takav pristup budući da kako kaže 'nismo u konfliktu, nego da smo saveznici'.

Diplomatski odnosi u dobroj atmosferi i bez sabotiranja

Dodaje da je u radu povjerenstva postignut velik i konkretan napredak te da se njihov rad odvija u 'dobroj atmosferi i bez sabotiranja', što je prema slovenskom premijeru garancija da će diplomatsko povjerenstvo riješiti praktično sva pitanja. No, ove se optimistične poruke pak ne odnose na pitanja hrvatskih štediša Ljubljanske banke.

Slovenija to, naime drži sukcesijskim pitanjem zbog čega se ono treba rješavati pred Bankom za međunarodna poravnanja u Baselu, u drugom krugu pregovora o pitanjima sukcesije nekadašnje SFRJ. No, Slovenci su, prema riječima Boruta Pahora spremni riješiti i taj problem. No, zaključuje da je to zadaća koja čeka i hrvatsku stranu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika