05.04.2010. / 22:41

Autor: Ana Smrečki

U zdravstvu nema krize: Propada 15 milijuna kuna zbog neiskorištenog cjepiva

Od tzv. svinjske gripe prošle je godine cijepljeno tek 0,4 posto stanovništva, a više od 300 tisuća doza cjepiva stoji neiskorišteno u Imunološkom zavodu u Zagrebu. Budući im u kolovozu ove godine istječe rok trajanja, čini se kako će mnogobrojne doze cjepiva morati biti uništene

Ministar zdravstva Darko Milinović među prvima se cijepio protiv tzv. svinjske gripe, a u gospićku bolnicu poveo je svoju najbližu obiteljMinistar zdravstva Darko Milinović među prvima se cijepio protiv tzv. svinjske gripe, a u gospićku bolnicu poveo je svoju najbližu obiteljNakon bombastičnih najava da u Hrvatsku stiže pandemija virusa gripe tipa A H1N1 ministar zdravstva Darko Milinović naručio je višemilijunske doze cjepiva. U Hrvatsku ih je u jeku prošlogodišnje pandemije stiglo 340 tisuća, a potrošeno je tek 20-tak tisuća doza. Večernji list piše kako je Milinović morao otkazati ostatak od 1,5 milijuna doza i to zbog premalog interesa građana, odnosno jenjavanjem pandemije.

Od tzv. svinjske gripe prošle je godine stoga cijepljeno tek 0,4 posto stanovništva, a više od 300 tisuća doza cjepiva stoji neiskorišteno u Imunološkom zavodu u Zagrebu. Budući im u kolovozu ove godine istječe rok trajanja, čini se kako će mnogobrojne doze cjepiva morati biti uništene. No, za razliku od cjepiva svinjske gripe, građani nisu bojkotirali cjepivo protiv sezonske gripe.

Za sezonsku gripu u trošeno 25 milijuna kuna

Potrošeno je svih 600 tisuća doza i to u rekordnom roku, a primilo ga je oko 13 posto građana. Epidemija koja nije zabilježen u ovoj sezoni, ne očekuje se do iduće, do kada stiže nova doza cjepiva. Tako je za zaštitu od obične gripe, koja nije ni stigla utrošeno 25 milijuna kuna, dok još dodatnih 15 milijuna propada zbog neiskorištenog cjepiva protiv svinjske gripe.

Taj je virus u našoj zemlji preboljelo oko 60 tisuća ljudi, a umrla je 31 osoba. Ta je brojka, za razliku od ostalih zemlja, srećom puno manja, a stručnjaci tvrde da otprilike toliko osoba umire od obične sezonske gripe u Hrvatskoj. Val epidemije koji se iz Amerike prelio u Europu, pa tako u našu zemlju, zahvatio nas je s puno manjim intenzitetom, a time i samim posljedicama.

Vezane vijesti

Eksperimentalno cjepivo za hepatitis C pokazuje prve rezultate

Eksperimentalno cjepivo za hepatitis C pokazuje prve rezultate

Novo cjepivo protiv hepatitisa C, kronične bolesti jetara, u prvim je fazama kliničkog ispitivanja na ljudima pokazalo obećavajuće rezultate,… Više

Komentari

registracija
10/10/09

denhaag, 06.04.10. 03:06

Rjesenje je vrlo jednostavno: prodajte vakcine Novom Zelandu jer trenutno je ovdje manjak te vakcine. Na juznoj polulopti ce uskoro vrijeme gripe pa su potecijalni kupci ispod Ekvatora.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika