06.04.2010. / 22:05

Autor: Ana Smrečki

Zbog objave Registra slijedi kaznena prijava osobi koja je dostavila dokumente

Neslužbeno se doznaje da će biti podignuta kaznena prijava protiv nepoznate osobe koja je internetskom portalu dostavila dokumente

Na internetskim portalima objavljen Registar hrvatskih braniteljaNa internetskim portalima objavljen Registar hrvatskih braniteljaReakcije o objavljivanju registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata stižu sa svih strana. Iako stranica na kojoj je objavljen www.registarbranitelja.com više nije u funkciji, nego što je, objavljivanje Jedinstvenog registra izazvalo je buru reakcija. Večernji list piše kako je domena na kojoj je popis osoba koje su branile i obranile Hrvatsku za vrijeme srpske agresije kupljena od njemačke kompjutorske tvrtke Computer Servises Langenbach Gmbh koja pruža usluge anonimnog zakupa domene. Na taj način može garantirati svojim korisnicima anonimnost i pred bilo kakvim kaznenim progonom jer je za zakup domene dovoljno registrirati e-mail adresu koja također može biti anonimna.

Karamarko: MUP ne stoji iza rušenja stranice s Registrom branitelja

Nakon što je stranica osvanula na našim internetskim portalima, ubrzo je srušena, a preko medija je stigla i reakcija iz Banskih dvora. Pritom poručuju da ne stoje iza objave Registra hrvatskih branitelja. U MUP-u pak čekaju službenu potvrdu mjerodavnog ministarstva koje bi trebalo odgovoriti je li objavljeni Registar autentičan i stoji li na njemu oznaka tajnosti. Ministar Karamarko pritom opovrgava spekulacije da policija stoji iza 'rušenja' objavljenih podataka na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com, poručujući da se on vjerojatno srušio zbog prevelikog broja zainteresiranih posjetitelja.

Borovec: Pokrenuta krim istraga

Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije, priopćio je pak da je već pokrenuta kriminalistička istraga kojom bi se trebalo utvrditi jesu li objavljeni podaci koji nose oznaku tajnosti čime je počinjeno kazneno djelo odavanja službene tajne. Istragom bi se trebalo utvrditi tko je to učinio i zašto.

Objavu Registra u MORH-u pak nisu mogli komentirati. Glasnogovornik resornog ministarstva Goran Grošinić nije se mogao upustiti ni u spekulacije o autentičnosti Registra kao ni sumnju da je ukraden. Ako se takvi navodi potvrde, MORH će, poručuje pokrenuti istragu te će cijeli slučaj prijaviti nadležnim državnim tijelima. Neslužbeno se doznaje da će biti podignuta kaznena prijava protiv nepoznate osobe koja je internetskom portalu dostavila dokumente.

Josipović nezadovoljan ilegalnom objavom popisom branitelja

Službenog očitovanja s Pantovčaka još nema, no predsjednik Ivo Josipović navodno nije zadovoljan što je Registar branitelja procurio u javnost ne ilegalan način. Ipak, poznato je da se Josipović još iz vremena predizborne kampanje zalaže za objavu Registra, što je nekoliko puta potvrdio na sastanku s predstavnicima braniteljskih udruga u Uredu predsjednika.

Ivić: Protuzakonit i protuustavan čin

Objavu Registra osuđuju iz Ministarstva branitelja, a ministar Tomislav Ivić u priopćenju navodi da se radi o protuzakonitom i protuustavnom činu. HRT javlja da je nepotpuni popis branitelja otuđen iz Ministarstva branitelja i to hakarskim napadom kopjutera koji nisu bili zaštićeni. Autori stranice poručuju pak da su popis posvetili novinarima i reporterima koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Večeras je stigla i brza reakcija braniteljskih udruga. Zbor braniteljskih udruga Grada Zagreba ne protivi se objavi Registra hrvatskih branitelja, ali u zakonskim okvirima kako ne bi došlo do zlouporabe osobnih podataka. Nužan je, poručuju i konsenzus svih braniteljskih udruga na državnoj razini. U suradnji s Vladom predlažu organizaciju okruglog stola 'Registar branitelja objave dobre i loše strane', čiji bi se zaključci trebali prezentirati javnosti, nakon čega bi ih se svi trebali jednako držati.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
31/3/08

burek, 06.04.10. 22:44

Stranica nije blokirana, samo je prezauzeta. Ja sam se uspio spojiti prije kojih pola sata, ali na jako kratko.


registracija
8/7/09

bankar, 06.04.10. 22:59

protiv nepoznate osobe ahahaah. i naravno da nije blokirana sada radi normalno


registracija
30/11/07

karlo01, 06.04.10. 23:50

Ovo je kao početak rušenja Berlinskog zida,takvo ushićenje kod branitelja nisam dugo vidio.Dani ponosa i slave.Pozdrav Hrvatskim Braniteljima ma gdje bili !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika