06.06.2002. / 00:00

Autor: Ana Glavina

HRVATSKI TELEKOM

HT TVRDI DA ZRAČENJE NJIHOVE GSM OPREME NIJE ŠTETNO ZA ZDRAVLJE

HT TVRDI DA ZRAČENJE NJIHOVE GSM OPREME NIJE ŠTETNO ZA ZDRAVLJE
Elektromagnetsko polje CRONET GSM900 sustava nema štetnih učinaka na zdravlje ljudi, zaključak je istraživanja koje su u posljednjih 8 mjeseci proveli stručnjaci Zavoda za radiokomunikacije i visokoferkvencijsku elektroniku Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
Na konferenciji za novinare Hrvatskog telekoma u četvrtak, Profesor Juraj Bartolić sa ETF-a je pojasnio da frekvencije između 900 i 2000 Mhz kakve koriste GSM sustavi nemaju štetno ionizirajuće djelovanje koje razara strukturu atoma i molekule biološkog tkiva. Ti učinci počinju tek na frekvencijama koje su milijun puta više od one na kojoj rade GSM mobilne mreže. U cijelom tom području od 900 do 2000 Mhz zračenje je potpuno neionizirajuće i učinci su mu pretežno toplinskog karaktera. Da bi to dodatno ilustrirao, Bartolić je rekao da ‘sušenje kose fenom podiže temperaturu tijela više nego što bi je povisilo godinu dana boravka u blizini bazne stanice’.
U Hrvatskoj su propisi koji reguliraju najvišu razine elektromagnetskog polja dva i pol puta stroži od preporuka Evropske unije. Nakon mjerenja na 66 točaka u okolici baznih postaja i antenskih sustava u vrijeme najvećeg opterećenja, istraživački tim FER-a je utvrdio da razina električnog polja i zračenja na svim prekontroliranim mjestima zadovoljava sve propisane uvjete.
Bez obzira na sve ponuđene argumente pučanstvo i dalje uglavnom ne vjeruje u potpunu bezopasnost ovih sustava.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika