22.04.2010. / 07:32

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

"South Park" na udaru: Islamska skupina prijeti smrću autorima crtića

Jubilarna 200. epizoda "South Parka" prikazuje glavne ličnosti raznih religija, uključujući Mojsija, Isusa i Budu, dok je prorok Muhamed, čije je prikazivanja zabranjeno, nosio kostim plišanog medvjedića

Karikatura proroka Muhameda u crtiću South ParkKarikatura proroka Muhameda u crtiću South ParkIslamska skupina sa sjedištem u New Yorku ocijenila je nedavnu 200. epizodu satirične animirane serije "South Park" uvredljivom za proroka Muhameda, te zaprijetila njezinim autorima Treyu Parkeru i Mattu Stoneu da ih očekuje sudbina Thea van Gogha, nizozemskog redatelja kojeg je 2004. ubio islamski militant, izvijestio je u srijedu CNN.

Skupina, koja se naziva "Muslimanska revolucija", oglasila se na svojoj internetskoj stranici nakon što je prošle srijede emitirana jubilarna epizoda "South Parka" u kojoj su prikazane glavne ličnosti raznih religija, uključujući Mojsija, Isusa i Budu, dok je prorok Muhamed, čije je prikazivanja zabranjeno, nosio kostim plišanog medvjedića.

South Park voli kontroverze

Tema epizode su sve slavne osobe - "celebrity", koje je "South Park" ismijavao do sada i njihovo nastojanje da steknu zaštitu od ismijavanja i nedodirljivost kakvu uživa islamski prorok Muhamed.

Na internetskoj stranici čelnik skupine, Abu Al-Talhah Amrikee, tvrdi da je u spornoj epizodi "otvoreno uvrijeđen" Muhamed.

"Mi moramo upozoriti Matta i Treya da je ono što rade glupo, i da će vjerojatno završiti kao Theo van Gogh zbog emitiranja ovoga showa. To nije prijetnja, nego upozorenje o realnosti onoga što će im se vjerojatno dogoditi", poručio je Amrikee.

Theo Van Gogh, praunuk brata slavnog slikara Vincenta van Gogha, ubijen je 2. studenoga 2004. na ulici u Amsterdamu nakon prikazivanja njegovog filma koji govori zlostavljanja muslimanskih žena u nekim islamskim društvima. Marokanac Mohamed Bouyeri (26) ustrijelio ga je s osam hitaca iz pištolja HS 2000, hrvatske proizvodnje, potom mu je nožem gotovo odsjekao glavu i zabio mu dva noža u prsa, jedan s porukom na pet stranica. Bouyeri je osuđen na doživotni zatvor.

Van Goghovo ritualno ubojstvo potreslo je Nizozemsku i trajno promijenilo odnos prema doseljenicima iz arapskih zemalja, s kojima je oduvijek bio problem da se ne asimiliraju u društvo, ne uče jezik, već uglavnom žive u svojim zatvorenim zajednicama.

Kablovska TV mreža Comedy Central, koja emitira "South Park", odbila je komentirati prijetnje islamske skupine iz New Yorka.

Vezane vijesti

Satiričnom mjuziklu autora South Parka "Knjiga Mormona" devet Tonyja

Satiričnom mjuziklu autora South Parka "Knjiga Mormona" devet Tonyja

Satirični mjuzikl "Knjiga Mormona" (The Book of Mormon) osvojio je u nedjelju devet američkih kazališnih nagrada Tony, uključujući i onu za najbolji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika