03.05.2010. / 14:49

Autor: Ivica Medo

Ronjenje na dah: Goran Čolak pobijedio u Egiptu i oborio hrvatski rekord

Zagrepčanin Goran Čolak, najbolji hrvatski ronilac na dah osvojio je prvo mjesto na međunarodnom natjecanju u Dahabu, Egipat, u disciplini Free immercion oborivši nacionalni rekord.

Goran ČolakGoran ČolakNajbolji hrvatski ronilac Goran Čolak u konkurenciji pedesetak natjecatelja iz cijelog svijeta osvojio je prvo mjesto na međunarodnom natjecanju u egipatskom Dahabu, a ujedno je oborio hrvatski rekord zaronom od 90 metara.

Prvog dana natjecanja Čolak je izvršio zaron na 80 metara, već tada oborivši hrvatski rekord koji je do tog trenutka iznosio 76 metara. Iako su svi očekivali da će Francuz Floran Pascal s zaronom od 82 metra osvojiti prvo mjesto, to je bilo dovoljno tek za osvajanje drugog mjesta budući da je naš ronilac zadnjeg dana uspio doseći dubinu od čak 90 metara.

Navedeni zaron trajao je 3 minute i 41 sekundu. Natjecanje u Dahabu bilo je limitiranog dosega budući je dubina mora iznosila upravo dosegnutih 90m. Svjetski rekord u ovoj disciplini drži Austrijanac Herbert Nitsch sa zaronom od 112m.

Disciplina Free immercion provodi se na način da ronilac zaranja i izranja povlačeći se po konopu bez korištenja potiskujuće opreme. Izvodi se s glavom dolje ili gore prilikom zarona, ovisno o sposobnosti izjednačavanja pritiska ronioca.

"Iako je Free immercion disciplina koja ne pripada u bazenske discipline koje su moja jača strana, već je riječ o dubinskim zaronima, a koji nisu moja specijalizacija, osjećao sam, usprkos jakoj konkurenciji kako imam mogućnost ostvariti dobar rezultat. To se na kraju i obistinilo“, izjavio je Čolak netom nakon završetka natjecanja.

Iako je nekoliko dana prije samog natjecanja Čolak imao problema sa barotraumom koja u normalnim okolnostima iziskuje minimalno dva tjedna apstinencije od ronjenja, zaron je ipak uspio odraditi.

Goran Čolak drži svjetski rekord u dinamici s perajama s dosegom od 244 metra prema asocijaciji CMAS. Nadalje, u top deset je rezultata svih vremena u statici, s vremenom od 8 minuta i 35 sekundi te je u top deset rezultata na svijetu prema dinamici bez peraja s dosegom od 175 metara. Do danas je nacionalne rekorde rušio tridesetak puta.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

registracija
18/6/08

bas, 03.05.10. 19:33

Bravo Gorane! Ovo je prava sportska vijest :)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika