09.05.2010. / 23:25

Autor: Ana Smrečki

Iznenadni sastanak: Kosor i Milanović u Banskim dvorima o ustavnim promjenama

U izmjene ustava bez 'SDP-ovih ruku' u Saboru neće se moći ići, a to znači da se neće moći završiti pregovori Hrvatske i Unije. Čak i ako vladajući dobiju potporu preostalih parlamentarnih stranaka, očito je da će HDZ morati pristati na dio SDP-ovih prijedloga

Sastanak Kosor-Milanović najavljen je u Banskim dvorima u ponedjeljak za 17 satiSastanak Kosor-Milanović najavljen je u Banskim dvorima u ponedjeljak za 17 satiPremijerka Kosor i šef oporbe Zoran Milanović nakon dva i pol mjeseca nastavit će razgovore na temu ustavnih promjena. Večernji list javlja kako će se sastati u Banskim dvorima u ponedjeljak u 17 sati.

Posljednja runda pregovora između HDZ-a i SDP-a nije urodila plodom, a s obzirom da se hrvatski pregovori za punopravno članstvo u Europskoj Uniji bliže kraju, krajnje je vrijeme da se postigne dogovor oko promjena Ustava koje se odnose na dovršetak započetog posla.

Milanović potvrdio sastanak, iz vladinog ureda nema informacija

«Drago mi je da se nakon više od dva mjeseca naših javnih poziva Vlada odazvala. Vjerujem u dogovor jer je jedino sporno pitanje uvijek bilo glasovanje dijaspore, a oko svega drugog smo se lako i jednostavno dogovorili», poručio je Zoran Milanović. I dok iz središnjice SDP-a stigla potvrda o sastanku s premijerkom, iz vladinog ureda službenih informacije nema.

U izmjene ustava bez 'SDP-ovih ruku' u Saboru neće se moći ići, a to znači da se neće moći završiti pregovori Hrvatske i Unije. Čak i ako vladajući dobiju potporu preostalih parlamentarnih stranaka, očito je da će HDZ morati pristati na dio SDP-ovih prijedloga. Oni, naime traže da dijaspora u budućnosti glasuje u diplomatskim predstavništvima.

Kompromisno rješenje fiksna kvota

HDZ se protivi takvom prijedlogu, budući da bi se najvjerojatnije reduciranjem biračkih mjesta smanjio i broj zastupničkih mjesta iz dijaspore. Kao kompromisno rješenje iz redova oporbe predlaže se i fiksna kvota. Hoće li se konačno vladajući i oporba po tom pitanju pronaći zajednički jezik, saznat ćemo uskoro.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 10.05.10. 09:14

to si vidi iz aviona da SDP zeli da se ude u paketu sa ostalim clanicama SFRJa


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika