09.05.2010. / 23:44

Autor: Ana Smrečki, Hina

Nova financijske injekcija Grčkoj: MMF odobrio zajam od 30 milijardi eura

Grčka koja je zbog javnih financija na koljenima odmah će od MMF-a dobiti 5,5 milijardi eura. Tijekom 2010. ukupan iznos pomoći MMF-a bit će oko 10 milijardi eura uz oko 30 milijardi eura koje je obećala Europska unija

Grčka je suočena s dugom većim od 300 milijarda euraGrčka je suočena s dugom većim od 300 milijarda euraGrčkoj krizi, koja se polako počela prelijevati na ostatak Europe konačno se nadzire kraj. Naime, Međunarodni monetarni fond u nedjelju navečer odobrio je Grčkoj zajam od 30 milijardi eura. Plan pomoći odnosi se na ukupno tri godine, a u tom će se razdoblju provoditi program prilagodbe i gospodarske transformacije grčke vlade.

Stabilizcija euro-zone i oporavka svjetskog gospodarstva

Zbog javnih finacija koje su na koljenima, Grčka će odmah od MMF-a dobiti 5,5 milijardi eura. Tijekom 2010. ukupan iznos pomoći MMF-a bit će oko 10 milijardi eura uz oko 30 milijardi eura koje je obećala Europska unija. MMF i zemlje eurozone obećale su Grčkoj pomoć od 110 milijardi eura u tri godine kako bi riješila problem proračunske krize.

Glavni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn ističe kako se ovom financijskom injekcijom izbjegao bankrot Grčka, koja je suočena s dugom većim od 300 milijarda eura. Smatra da MMF poduzetim mjerama pridonosi golemim međunarodnim naporima koji se poduzimaju radi stabilizacije euro-zone i oporavka svjetskoga gospodarstva.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika