17.05.2010. / 10:57

Autor: Nekretnine.hr

Dječja sigurnost u kuhinji

U većini domova, kuhinja je središte obiteljskog života. No, kuhinja nije sigurno mjesto za dijete. Vruće peći, oštri noževi, sredstva za dezinfekciju i čišćenje, kuhinja je prostor u domu koji ima najviše opasnosti za sve članove obitelji, osobito djecu

Osim odlaganja opasnih na mjesta koja su manje dostupna djeci i/ili zaključavanje istih, postoji niz drugih mjera pomoću kojih će te, uz Nekretnine.hr moći povećati sigurnost djece u kuhinji. Najvažnije je da zapamtite ono što već i znate, a to je kako dijete nikada ne bi trebalo u kuhinji ostaviti bez nadzora, čak ni na trenutak, bilo da se nešto kuha ili ne.

Opće sigurnosne mjere

Ne dopustite da električne žice vise preko rubova kuhinjskih elemenata. Mali aparati kao što su električni mikseri, toster, aparat za kavu i slično, trebali bi biti isključeni iz struje kada ga nisu u korištenju i držati ih izvan dohvata djece.

Nakon uporabe pospremite suđe, posebno one s oštrim oštricama ili istaknutim zupcima. Držite sve noževe na sigurnom mjestu, izvan dosega Vašeg djeteta.

Koš za smeće trebao bi biti s poklopcem kojega dijete ne može jednostavno otvoriti ili ga treba smjestiti u kuhinjski element ispod sudopera i instalirati zasun na vratašca elementa. Aluminijske folije, masni papir za pečenje, prozirne folije i slične proizvode smjestite visoko, opet izvan dosega Vašeg djeteta, najbolje u odgovarajuće kutije koje ste mogu pričvrstiti na zid.

Kuhinjski aparati

Danas skoro svi električni uređaji, razni aparati imaju dodatne zaštite kako bi smanjili mogućnost nastanka nesreće. Kako proizvođači reagiraju na zabrinutost javnosti i obiteljske potrebe, mnogi veliki uređaji su sada dostupni s posebnim dječjim zaštitnim elemente. Stoga, kad kupujete novi aparati, potražite modele sa prekidačima i ručicama koje su izvan dosega male djece.

Ploča za kuhanje i pećnica
Učite svoje dijete u ranoj dobi značenje riječi "vruće" u blizini štednjaka ploče za kuhanje i/ili pećnice. Provjerite je li Vaše dijete pod nogama kada koristite bilo koji uređaj u pripremanje tople hrane, osobito ako sa uljem ili masti koja može napraviti u trenu veliku štetu Vašem mališanu uzrokovanu prskanjem. Za vrijeme kuhanja ručke lonca držite okrenute prema unutra (ali ne i nad drugom plamenika) tako da mala djeca ne mogu doći do njih.

Ako se dogodi nesreća, unatoč svim mjerama opreza, opečeno mjesto što prije uronite u hladnu vodu. Ako je opeklina na mjestu koje ne možete uroniti, onda je odmah polijte hladnom vodom ili isperite pod slavinom ili tušem. Skinite svu odjeću koja pokriva opečeno područje, zatim ponovo polijte hladnom vodom. Pazite da ne skidate preko glave još vruću majicu jer biste tako mogli opeći lice djeteta. Polijevanje hladnom vodom po opeklini je najvažniji postupak da bi se smanjile posljedice opečenosti. Ne koristite led jer može uzrokovati smrznuće na koži što opeklinu može učiniti još težom. Ne stavljajte niti mast, maslac ili puder na opeklinu. Zatim opečeno područje labavo zamotajte zavojem te odvedite dijete na liječnički pregled.

Mikrovalna pećnica
Budite sigurni da je mikrovalna pećnica montirana na mjestu gdje dijete ne može doći u doticaj. Ako koristite mikrovalnu za zagrijavanje dječje hrane ili bočice, imajte na umu da posude, a i hrana, ne smiju biti vrući kako se dijete ne bi opeklo. Nakon zagrijavanja dječije bočice, zatvorite ju, promućkajte te provjerite temperaturu mlijeka, ili drugog sastojka kojeg ste zagrijavali, na unutrašnjosti ručnog zgloba. Kod grijanja dječje hrane, uvijek promiješajte i opet provjerite temperaturu na ruci prije davanja hrane djetetu..

Hladnjak
Neke namirnice koje se nalaze u hladnjacima mogu biti otrovni za djecu, osobito ako se uzima u količini; primjeri su vino, pikantni umaci, i ostaci namirnica. Kako bi spriječili djecu u otvaranju vrata hladnjaka, možete instalirati zaključavanje na vrhu vrata hladnjak, ali to neće biti tako jako potrebno. Naime, vrlo mala djeca najčešće nemaju snage i koordinacije za otvaranje vrata hladnjaka, a kad su oni u mogućnosti to učiniti, onda su također dovoljno stare da se nauče kako je hladnjak izvan granica. Ponavljanje riječi "ne" često je više od pomoći u zaštititi nego korištenje zaključavanja.

Stroj za pranje posuđa
Djeca vole tipke, tako da su danas većina perilica posuđa imaju kontrolne ploče koje su skrivene u unutrašnjosti vrata od perilice. Najlakši način da Vaše dijete izbjegava igranje sa strojem za pranje posuđa je kupiti stroj za pranje posuđa koje je djetetu nezanimljivo (skrivenih tipki) te teških vrata.

Ali, ako niste u prilici kupiti novi stroj za pranje posuđa, možete ipak i dalje usporiti istraživanje Vašeg djeteta za ulaganjem u spravicu za zaključavanje vrata od stroj za pranje posuđe. Noževe i oštre predmete uvijek odlažite sa ošticom okrenute prema dolje, tako da mališani nisu u opasnosti niti kada su vrata otvorena, a deterdžente za pranje uvijek stavljajte neposredno prije uključivanja perilice.

DODATNI SAVJET od Nekretnine.hr: Ako koristite magnete za hladnjak, pobrinite se da su veliki, tj. da su dovoljno veliki da ne stanu djetetu u usta, te nemojte stavljati magnete koji su labavi. Ako želite više toga doznati o zaštiti Vašeg doma, slijedite link: www.zastita.com.hr


Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika