26.05.2010. / 14:24

Autor: Tonko Vulić

Novigrad- najrazvijeniji grad u Hrvatskoj

Indeks razvijenosti ovog gradića smještenog na zapadnoj obali Istre je 154,39, slijedi ga susjedni Umag koji je ocijenjen s 150,42 indeksna boda, dok je na trećem mijestu Zagreb s 147,75 indeksnih bodova

Panorama NovigradaPanorama NovigradaNovigrad je proglašen najrazvijenijim gradom u Hrvatskoj prema izračunu indeksa razvijenosti koji se temelji na četiri kriterija: stopi nezaposlenosti, dohotku po stanovniku, proračunskom prihodu i općem kretanju stanovništva. Indeks razvijenosti ovog gradića smještenog na zapadnoj obali Istre je 154,39, slijedi ga susjedni Umag koji je ocijenjen s 150,42 indeksna boda, dok je na trećem mijestu Zagreb s 147,75 indeksnih bodova.

Novigrad ili Cittanova ima oko 5000 stanovnika, od kojih je zaposleno nešto više od 50%. "Strateški ciljevi grada su razvijeni i održivi turizam, očuvanje tradicije ribarstva, razvijena poljoprivreda i mala privreda te visoka razina kvalitete života građana", objasnio je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos novinarima koji su gostovali u ovom gradiću na poziv Grada Novigrada, Lagune Novigrad, najveće lokale turističke tvrtke i Luxottice Jugoistočna Europa, generalnog distribucijskog centra za naočale poznatih marki koja posluje u tamošnjoj poslovnoj zoni. Tijekom posjeta novinarima je pokazana nova višenamjenska sportska dvora, djelo arhitekata Maria i Piera Perosse iz Studia Arch. Perossa iz Momjana.

Ova futuristička dvorana ukopana u zemlju s dva kata imat će 1800 sjedećim mijesta, a njena je izgradnja stajala oko 700 Eura po četvornom metru te predstavlja samo jedan od primjera racionalnog raspolaganja gradskim novcem u Novigradu. Gradska je vlast je zadnjih godina ulagala i u izgradnju poduzetničke zone te poboljšanje komunalne infrastrukture, a planira se i dogradnja tržnice, izgradnja reciklažnog odlagališta, plinofikacija grada, uređenje ornitološkog rezervata doline Mirne te izgradnja poliklinike od strane ruskog investitora. Novinari su bili smješteni u novobnovljenom hotelu Mestral Lagune Novigrad u čijem su parku svakog jutra vježbali prema naputcima Maria Valentića te su se natjecali u gađanju glinenih golubova na obližnjoj streljani.

Fotogalerija

  • Panorama Novigrada
  • Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada
  • Hotel Maestral
  • Kamp Lagune Novigrad
  • Wellness hotela Maestral
  • Zrinka Bokulić, direktorica Lagune Novigrad
  • Mario Perossa, arhitekt novigradske sportske dvorane
  • Antonija Žunec, brand menadžer Luxottice Jugoistočna Europa s djelatnicama tvrtke
  • Mario Valentić u novigradskoj sportskoj dvorani
  • Novinar Zdravog života Tonko Vulić tijekom gađanja glinenih golubova
  • Novigrad s mora

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika