25.09.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

SAN JOSE

STO DANA PLUTAO PUČINOM

...


Američka fregata “McCluskey” spasila je nedaleko obala Kostarike jednog Amerikanca, koji je preko 100 dana sam plutao pučinom Pacifika u svojoj jedrilici kojoj je oluja – ispred obala Kalifornije – slomila jarbol, te onesposobila vanbrodske motore. Američki mornari bili su začuđeni kada su čuli njegovu priču, kako je preživio plutajući morem.
Šezdesetdvogodišnji Richard Van Pham isplovio je sa svojom jedrilicom “Sea Breete” 3. lipnja ove godine iz kalifornijske luke Long Beach prema otoku Catalini, ali ga je zahvatilo nevrijeme, te mu onesposobilo jedrilicu, vjetar je razbio jarbol, more je onesposobilo motore, ali i njegov radio, tako da nije mogao pozvati upomoć. Budući da on nema obitelji, a niti bliskih prijatelja nitko nije alarmirao njegov nestanak. Njegova je jedrilica počela plutati prema jugu. Nakon što je pojeo male zalihe hrane, koje je imao počeo se hraniti loveći morske kornjače, koje je udarao veslom dok su plivale u blizini. Kuhao je njihovo meso koristeći uništeni jarbol kao gorivo, dio mesa je jeo, a drugi dio postavljao kao mamac galebovima, koje je također potom hvatao i kuhao i njihovo jelo. Pio je kišnicu.
Tokom tih stotinu dana njegova je jedrilica otplutala preko 4000 kilometara. On je slučajno otkriven, jer je njegov brodić slučajno iz zraka ugledala posada jednog američkog patrolnog aviona, koji traži krijumčare droge. Posada je vidjela da je brodu slomljen jarbol, pa je alarmirala američku fregatu, koja se nalazila u blizini, da provjeri o čemu je riječ.
Fregata je Van Phama iskrcala u gvatemalskoj luci Puerto Quetzal, a članovi posade skupili su između sebe 800 dolara da si Van Pham može kupiti avionsku kartu za Los Angeles.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika