10.06.2010. / 13:21

Autor: Hina

Pravobranitelj: 'Politiziranost rukovodećeg sloja jedan od uzroka korupcije'

"Koliko god to bilo teško, Vladi bi trebala prihvatiti kritiku i krenuti u rješavanje problema, a ne gurati glavu u pijesak", kazao je SDP-ov Igor Dragovan

Pučki pravobranitelj Jurica MalčićPučki pravobranitelj Jurica MalčićIzvješće pučkog pravobranitelja za prošlu godinu dobilo je danas potporu oporbenih saborskih klubova, a Klub HDZ-a ga je tek primio na znanje, ocjenjujući da su u njemu iznesene političke ocjene temeljene na paušalnom, subjektivnom dojmu.

Vlada je u svom očitovanju na izvješće odbacila ocjenu pučkog pravobranitelja da je politiziranost rukovodećeg sloja jedan od uzroka klijentelizma i političke korupcije u državi, te da nije došlo do depolitizacije državne uprave, a istog je stava, kao i vlada, i Klub HDZ-a.

Ana Lovrin tako je naglasila da je upravo Vlada 2007. donijela izmjene zakona o državnim službenicima gdje je, kako je rekla, potpuno depolitizirala državnu upravu do najviše razine.

Samo izvješće, ustvrdila je, nije sačinjeno sukladno postojećem zakonu o pučkom pravobranitelju jer, kazala je, posao pučkog pravobranitelja nije da daje političke ocjene i opservacije.

Ocijenila je također da se te ocjene temelje na subjektivnom dojmu, a ne na činjenicama, iako, kako je naglasila, pučki pravobranitelj ima zakonske ovlasti da izvrši konkretan uvid ako ima saznanja o kršenju načela izvrsnosti ili nepoštivanja kriterija u pojedinom slučaju.

Oporba, pak, smatra da Vlada treba prihvatiti kritike koje joj upućuje pučki pravobranitelj, a ne ignorirati tog "opunomoćenika Sabora".

"Koliko god to bilo teško, Vladi bi trebala prihvatiti kritiku i krenuti u rješavanje problema, a ne gurati glavu u pijesak", kazao je SDP-ov Igor Dragovan.

Nužno je primijeniti preporuke pučkog pravobranitelja kako bi se osigurali uvjeti da građani svoja prava pred državnim tijelima riješe u razumnom roku, naglasio je.

"Ali, koja je sigurnost građanima kad premijerka na 'aktulanom satu' kaže da neće biti izmjena Zakona o radu i ukidanju stečenih prava radnika, a za pet dana pošalje zakona u proceduru gdje govori totalno drukčije, odnosno ukida kolektivne ugovore. Gdje je onda sigurnost građana kada čelna i najodgovornija osoba izvršne vlasti funkcionira po načelu rekla pa porekla", rekao je.

Ključni je problem u državi, ocijenio je, u tome što vladajuća politička elita podržava sustav u kojem se socijalno ugroženi gotovo nikako ili vrlo teško uspijevaju izboriti za svoja Ustavom i zakonima zajamčena prava dok drugi, bogati i društveno moćni s lakoćom ostvaruju svoje interese.

Da Vlada ignorira instituciju pučkog pravobranitelja smatra i HNS-ova Danica Hursa naglašavajući da je to indikator odnosa prema ljudskim pravima.

"Vlada je svojim odnosom prema izvješću narušila vjerodostojnost u zaštiti ljudskih prava", ocijenila je i dodala da bi Vlada, umjesto da odlučno odbacuje prigovore pučkog pravobranitelja, trebala dati rješenja.

Vezane vijesti

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminacija u Hrvatskoj najraširenija je u području rada i zapošljavanja, čak u 63 posto slučajeva. Zatim slijede zdravstvena zaštita, pravosuđe,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika