Objavljeno u Nacionalu br. 762, 2010-06-21

Autor: Berislav Jelinić

Čistka nelojalnih: Popovac započeo sa smjenama na HRT-u

Popovac je nedavno dobio drugi mandat privremenog ravnatelja HRT-a, a prema Zakonu o HRT-u jedna osoba na funkciji privremenog ravnatelja HRT-a može provesti najviše šest mjeseci. Zato su pravno upitne apsolutno sve odluke koje Popovac na HRT-u potpisuje

Josip PopovacJosip PopovacJosip Popovac, privremeni ravnatelj HRT-a, uručio je sredinom prošlog tjedna otkaz Ivanu Škori, visokom dužnosniku HRT-a koji je godinama vodio brigu o financijskom poslovanju te kuće, a jedno je vrijeme bio i ravnatelj općih i zajedničkih poslova HRT-a. Popovac je svoj postupak obrazložio time da je Škoro bio odgovoran za to što HRT godinama nije plaćao državi PDV. HRT godinama ne plaća PDV, jer se s vremenom pokazalo da država ionako ponovo uplaćuje sredstva na račun HRT-a, pa se taj iznos naprosto prebijao.

Međutim, prije nekoliko godina državna revizija konstatirala je da se to tako ne može raditi, nego da se PDV treba platiti, a da država opet taj novac treba platiti HRT-u, ali s drugih računovodstvenih stavki, kako bi sve bilo i tehnički u skladu s računovodstvenim standardima. Škoro je više puta tražio naputak od interne revizije HRT-a što da konkretno učini u vezi s tim, ali to nikoga na HRT-u očito nije previše zanimalo, pa se nastavilo sa starom praksom.

Zanimljivo je da to nije zanimalo ni državu, odnosno ministra financija Ivana Šukera. Upućeni tvrde da će Šuker to pitanje zasad držati otvorenim kao potencijalnu odgojnu palicu Vlade, ako se HRT o radu Vlade odluči odveć kritički izvještavati. Sada je nakon nekoliko godina Popovac iznenada odlučio da Škori zbog toga treba uručiti otkaz. Škoro će se na tu odluku žaliti, a lako je moguće da će je sudskim putem uspjeti i pobiti. Ako se to dogodi, potvrdit će se da je Popovac potpuni diletant. Upućeni u zbivanja na HRT-u tvrde da je Popovac pripremio još desetak sličnih otkaza, koje će podijeliti u najskorije vrijeme.

On navodno time želi pokazati da posjeduje upravljačke kvalitete dostojne da ostane na čelu HRT-a, kamo je igrom slučaja dospio. Neki pravnički krugovi tvrde da se on osobno ne bi trebao zalijetati s davanjem otkaza, iako na HRT-u postoji bar 1500 zaposlenih viška. Razlog vide u tome što je Popovac nedavno dobio drugi mandat privremenog ravnatelja HRT-a, a prema Zakonu o HRT-u jedna osoba na funkciji privremenog ravnatelja HRT-a može provesti najviše šest mjeseci. Zato su pravno upitne apsolutno sve odluke koje Popovac na HRT-u potpisuje.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 21.06.10. 19:23

Klasika; nadobudni "šef" nezakonito otpusti, ljudi se žale, brzo hrvatsko sudstvo stvar riješi za pet godina, "šefova" se poništi - i svi mi plaćamo plaće i kamate za tih pet godina plus sudske troškove.
Nadobudni "šef" ne plaća ništa, on je već uhljebljen na nekom drugom, dobro plaćenom, državnom poslu.
Gdje i dalje pokazuje svoje "sposobnosti".
Na naš račun.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika