21.06.2010. / 08:57

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Izbori u Kolumbiji: pobjeda Santosa i savezništva sa SAD-om

Santos je obećao nastaviti Uribeovu sigurnosnu politiku i potporu gospodarstvenicima što je u Kolumbiju privuklo rekordnu razinu inozemnih ulaganja.

Novi kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos slavi pobjedu sa suprugom Marijom Klemencijom i stranačkim partnerom Angelinom Garzonom (Foto: Reuters)Novi kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos slavi pobjedu sa suprugom Marijom Klemencijom i stranačkim partnerom Angelinom Garzonom (Foto: Reuters)Bivši kolumbijski ministar obrane Juan Manuel Santos s lakoćom je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora nasljeđujući predsjednika Alvara Uribea na mjestu čelnika jednog od najvažnijih saveznika Washingtona u Latinskoj Americi.

Santos, 58-godišnji kandidat Socijalne stranke nacionalnog jedinstva kojega je podržao konzervativni Uribe, dobio je 68,9 posto glasova dok je bivši gradonačelnik Bogote Antanas Mockus, kandidat Stranke zelenih, daleko zaostao s 27,6 posto glasova nakon prebrojanih glasova s više od 75 posto biračkih mjesta, kako je priopćilo kolumbijsko Nacionalno izborno vijeće.

Santos je obećao nastaviti Uribeovu sigurnosnu politiku i potporu gospodarstvenicima što je u Kolumbiju privuklo rekordnu razinu inozemnih ulaganja. Uribe mjesto predsjednika napušta u kolovozu ali je još uvijek popularan nakon dva mandata tijekom kojih se borio protiv ljevičarskih pobunjenika FARC-a i razoružao zabranjene paravojne snage koje su nekada harale Kolumbijom, četvrtim po veličini proizvođačem nafte u Latinskoj Americi.

Santos, koji je ekonomiju studirao na Harvardu, bio je i ministar financija te je pomogao Kolumbiji da prevlada financijsku krizu 1990-tih. Ovaj put, kao predsjednik morat će se suočiti i s dvoznamenkastom nezaposlenošću, trajnim proračunskim deficitom i skupim zdravstvenim sustavom u vrijeme dok se kolumbijsko gospodarstvo oporavlja od globalne krize.

Santosova obitelj jedna je od napoznatijih u Kolumbiji. Brat Santosova djeda Eduardo Santos bio je kolumbijski predsjednik od 1938. do 1942., vlasnik i direktor lista El Tiempo čiji je urednik bio Santosov otac. Bratić, Francisca Santosa Calderóna je bivši predsjednik Uribe imenovao potpredsjednikom.

Vezane vijesti

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u emisiji '60 minuta' televizije 24sata i govorio o svom odnosu s novim predsjednikom HDZ-a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika