21.06.2010. / 11:31

Autor: Nacionalova redakcija

Afera u političkom vrhu: Argentinski ministar vanjskih poslova podnio ostavku

Taiana je tradicionalni peronist, blizak bračnom i političkom paru Kirchner čije su nesuglasice oko politike prema SAD-u i Iranu dovele do ostavke. Nasljednik Timerman, sličan je Taianu u nastupu ali umjesto napada Busheve administracije, Timerman se odlučio za kooperaciju s Obaminom.

Jorge Taiana (Foto: Wikipedia)Jorge Taiana (Foto: Wikipedia)Jorge Taiana podnio je predsjednici Cristini Kirchner neopozivu ostavku u telefonskom pozivu. Kao razlog povlačenja iz vlade navodi osobne razloge ali se sumnja na vanjskopolitičku aferu.

Taiana je ministrom vanjskih poslova postao u prosincu 2005 u vrijeme predsjedništva Nestora Kirchner, supruga trenutne predsjednice. Zamijenit će ga bivši veleposlanik Argentine u Sjedinjenim državama 56-godišnji Hector Marcos Timerman, novinar, politički aktivist i jedan od osnivača organizacije za ljudska prava Americas Watch.

Prvi veći problem s kojim će suočiti novi ministar vanjskih poslova je djelovanje organizacije CARU, internacionalne komisije koja upravlja rijekom Urugvaj. Naime, u sljedećih pedeset dana argentinska i urugvajska strana trebaju napraviti plan nadzora rijeke a dvojica glavnih predstavnika su sada već bivšem ministru Taianu podnijeli ostavke, prenosi argentinski list La Nacion.

Taiana je tradicionalni peronist, blizak bračnom i političkom paru Kirchner čije su nesuglasice oko politike prema SAD-u i Iranu dovele do ostavke. Nasljednik Timerman, sličan je Taianu u nastupu ali umjesto napada Busheve administracije, Timerman se odlučio za suradnju s Obaminom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika